
Imtech bereikt schikking met beleggers
Het fonds, waarvan de omvang niet bekend is gemaakt, zal onder meer worden gevuld door het bedrijf zelf, de aansprakelijkheidsverzekeraar van Imtech en accountant KPMG.
Ook de teruggestorte bonussen van het voormalig bestuur komen in de pot. De overeenkomst met de VEB heeft geen effect op het resultaat of de kasstroom van Imtech, benadrukte de onderneming.
Volgens de VEB worden de verliezen van particuliere aandeelhouders deels gecompenseerd als ze zich als lid bij de VEB hebben aangesloten en Imtech-aandeelhouder waren bij het slot van de beurs op 1 februari 2013.
Fraude
Dat was de laatste handelsdag voordat Imtech forse afwaarderingen moest doen vanwege fraude. De VEB verwacht dat de huidige leden ongeveer 1 euro per aandeel aan compensatie zullen ontvangen. Latere toetreders krijgen maximaal 0,50 euro.
Topman Gerard van de Aast van Imtech zei in een toelichting dat het bedrijf door de schikking ''weer een hoofdstuk'' uit het verleden kan sluiten en zich kan richten op herstel. Ook VEB-directeur Paul Koster toonde zich tevreden en wees er ook op dat KPMG als controlerend accountant ''haar verantwoordelijkheid heeft genomen''.
Deminor
Beleggersvereniging Deminor, die niet meedoet aan de schikking die technisch dienstverlener Imtech heeft gesloten met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), kan zich alsnog aansluiten of naar de rechter stappen. Dat zei topman Gerard van de Aast van Imtech dinsdag in reactie op een miljoenenclaim waar Deminor mee dreigt.
Bestuurder Charles Demoulin zei dinsdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van de geplaagde onderneming dat een claim die Deminor heeft voorgelegd aan de rechtbank in Rotterdam het bedrijf 750 miljoen euro kan gaan kosten als alle gedupeerde aandeelhouders gecompenseerd worden.
''Onzin'', zei Van de Aast tijdens een persbijeenkomst na afloop van de vergadering.
De topman zei dat hij nog tot en met maandagavond heeft onderhandeld en dat het verschil tussen zijn aanbod en het bedrag dat Deminor eiste ''luttele miljoenen'' was. ''Als je dan de volgende dag met zo'n claim komt dan ben de boel aan het belazeren, of je bent helemaal gek geworden'', aldus Van de Aast.
Schuld
De nettoschuld van technisch dienstverlener Imtech is sinds eind juni verder opgelopen, tot meer dan 1,1 miljard euro. Het bedrijf stelde dinsdag dat de toename van 108 miljoen euro onder meer het gevolg is van een gebruikelijke toename van het werkkapitaal in het derde kwartaal, maar ook door herfinancieringskosten en rentelasten.
De omzet uit de voortgezette activiteiten is in de eerste acht maanden van dit jaar uitgekomen op 2,55 miljard euro. Volgens Imtech liep de orderontvangst in de pas met de omzetontwikkeling.
De ophef rond het bedrijf, als gevolg van de problemen in Duitsland en Polen die vorig jaar aan het licht kwamen, had bij sommige onderdelen van Imtech nog wel een negatief effect op de orderontvangst. Imtech sluit niet uit dat dit effect nog enkele maanden aanhoudt.
Lage kant
Analist André Mulder van Kepler Cheuvreux noemt de omzet van Imtech in de eerste acht maanden van dit jaar 'wat aan de lage kant'. Hetzelfde geldt volgens hem voor de orderontvangst.
Mulder denkt dat Imtech met name in Duitsland en de Benelux last heeft gehad van negatieve publiciteit. ''In landen die wat verder weg liggen, haalt nieuws over Imtech de krant niet. In Duitsland en de Benelux zal men gereserveerd reageren op de ontwikkelingen rond het bedrijf.''