Euro Disney, eigenaar van pretpark Disneyland Parijs, is gered door Walt Disney, de grootste aandeelhouder, met een investering van 1 miljard euro in het bedrijf. 

Dit meldt Euro Disney maandag.

Dit weekend werd al een spoedberaad gehouden over de financiële toestand bij Euro Disney.

Bezoekersaantallen lopen terug en daarmee ook de opbrengsten. In de eerste zes maanden van dit jaar werd een verlies geboekt van iets meer dan 100 miljoen euro.

In de overeenkomst wordt vooral de schuldenlast van het bedrijf verlaagd en het eigen vermogen verhoogd. Zo steekt Walt Disney 420 miljoen euro aan extra kapitaal in het bedrijf. Ongeveer 600 miljoen euro aan schuld van Euro Disney wordt omgezet in aandelen.

Verder worden de voorwaarden voor leningen die Walt Disney heeft verstrekt aan Euro Disney versoepeld. 

Het bedrijf is voor 40 procent in handen van Walt Disney. De Saoedische prins Al-Waleed bin Talal heeft 10 procent van het bedrijf in handen. De rest van de aandelen is genoteerd aan de beurs in Parijs.

Het is niet voor het eerst dat moederbedrijf Walt Disney ingrijpt bij Euro Disney. In september 2012 schoot het nog te hulp met een lening van 1,3 miljard euro. Het pretpark kampt al sinds de opening in 1992 met een hoge schuldenlast.

'Gedateerd'

In het afgelopen boekjaar, dat op 30 september eindigde, wisten ruim 14 miljoen bezoekers de weg naar het attractiepark te vinden.

Dat zijn ruim 700.000 bezoekers minder in vergelijking met een jaar eerder toen het park ook al 1 miljoen bezoekers minder mocht verwelkomen. Volgens kenners is het park te duur en zijn veel attracties gedateerd.

Een bezoek aan het park kost de gemiddelde bezoeker volgens de Nederlandse site van Disneyland Parijs 65 euro. Kinderen van 3 tot 11 jaar mogen voor 59 euro door de poort. Voor die prijs mag slechts één van de twee in Marne-la-Vallée aanwezige Disneyparken worden bezocht.

Voor een combinatieticket voor 1 dag om beide parken te bezoeken moeten volwassenen 80 euro neertellen en 74 euro voor het kinderkaartje.

Zwarte cijfers

Sinds de opening in 1992 heeft het park in minder dan de helft van de boekjaren zwarte cijfers geschreven. In het eerste semester van het boekjaar 2013-2014 leed het concern een nettoverlies van ruim 100 miljoen euro.

Volgens de Franse vakbond CFDT, die de belangen van de 15.000 Franse Disney-werknemers behartigt, is het verlies van de onderneming onder meer toe te schrijven aan de royalty’s die de Franse onderneming moet betalen aan moederbedrijf Walt Disney, waardoor automatisch een tekort zou ontstaan.

Financieel topman Mark Stead van Euro Disney, de beursgenoteerde onderneming van Disneyland Parijs, ontkende maandag dat het bedrijf, ondanks de kapitaalinjectie, in de problemen zit.

Toekomst

Hij zegt dat het geld nodig is om het park klaar te maken voor de toekomst. Een deel van het geld wordt naar verluidt worden gestoken in nieuwe attracties.

Er gaan overigens nog altijd geluiden dat Walt Disney overweegt om alle resterende aandelen van het Europese themapark te kopen.