Hewlett-Packard (HP) is van plan om zich op te splitsen in twee afzonderlijke bedrijven. 

Dat meldt The Wall Street Journal zondagavond op basis van ingewijden.

Volgens de bronnen zou het bedrijf de pc- en printeractiviteiten, die nu het grootste deel van de omzet leveren, willen loshalen van de bedrijfsmatige- en dienstentak waar servers, opslag- en netwerkapparatuur worden gemaakt.

De plannen worden mogelijk maandag al aangekondigd. HP wilde geen commentaar geven op de berichtgeving.

Verkoop

Volgens Recode volgt de splitsing op een poging om verschillende bedrijfsonderdelen van HP te verkopen. Zowel Lenovo en Dell zouden hebben bedankt voor de kans om de pc-tak over te nemen.

De Indiase bedrijven Wypro en Infosys hadden geen interesse in een overname van de HP-tak die ict-dienstverlening aanbiedt en IBM had geen interesse in de serverhandel, zo stellen de bronnen van Recode.

De stap van HP, dat 75 jaar geleden werd opgericht in een garage in Palo Alto, komt niet heel onverwacht. Analisten speculeren er al enige tijd over en het technologieconcern zelf onderzocht het ook al eens.

Verder is er een splitsingstrend gaande in de technologiesector. Een week geleden kondigde eBay nog aan zijn betaaldienst PayPal te verzelfstandigen. Ook het Nederlandse Philips wil op een andere manier verder.