De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met zware verliezen gesloten. De handel kreeg tegenwind van teleurstellend nieuws over de Europese economie en de industrie in de Verenigde Staten.

Een beter dan verwacht cijfer over de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven kon het tij niet keren. Luchtvaartfondsen stonden onder druk door zorgen over het ebolavirus dat nu ook in de VS is geconstateerd.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,4 procent lager op 16.804,71 punten. De S&P 500 zakte 1,3 procent tot 1.946,16 punten en de Nasdaq verloor 1,6 procent tot 4.422,09 punten.

Salarisstrookverwerker ADP maakte bekend dat het Amerikaanse bedrijfsleven in september 213.000 arbeidsplaatsen heeft gecreëerd, waar economen op 205.000 banen rekenden. Het cijfer geldt als voorloper op het banenrapport van de Amerikaanse overheid dat vrijdag wordt gepresenteerd.

Verder werd bekend dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in september minder sterk is gegroeid dan een maand eerder. Ook gingen de bouwuitgaven in de VS in augustus onverwacht omlaag.

Ebola

In de VS is een eerste geval van ebola vastgesteld. Beleggers waren bezorgd dat de luchtvaart last kan krijgen van de epidemie. Zo verloor American Airlines 3,1 procent en Delta Air Lines zakte 3,5 procent. United Continental leverde 2,8 procent in en Southwest Airlines daalde 3,6 procent.

Tekmira Pharmaceuticals, dat een experimenteel middel tegen ebola ontwikkelt, profiteerde van de zorgen over het levensgevaarlijke virus met een winst van ruim 18 procent. Andere ontwikkelaars van ebolamedicijnen zoals Sarepta Therapeutics (plus 3,7 procent) en NewLink Genetics (plus 7,1 procent) deden het eveneens goed.

General Motors (GM) klom 1,7 procent. Het autoconcern zag de Amerikaanse verkoop vorige maand flink stijgen. Ford Motor verloor echter 1,4 procent door een dalende verkoop op zijn thuismarkt in september.

New York Times

Het aandeel van krantenbedrijf New York Times steeg 9,6 procent. De uitgever van The New York Times gaat circa honderd banen schrappen op de redactievloer om de winstgevendheid op peil te houden.

De euro was 1,2619 dollar waard, tegen 1,2616 dollar bij het slot van de Europese handel. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent in prijs en kostte 90,85 dollar. Brent zakte 0,5 procent naar 94,23 dollar per vat.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen