De Amerikaanse autofabrikant Chrysler blijft het goed doen op de thuismarkt.

De verkopen van het concern, dat onderdeel is van automaker Fiat, stegen in september met 19 procent in vergelijking met een jaar eerder, zo maakte Chrysler woensdag bekend.

Analisten hielden rekening met een verkoopgroei van 16 procent.

Andermaal zag Chrysler dat een groot aandeel van de verkoopplus voor rekening kwam van zijn merken Jeep en Ram. Het aantal Jeeps dat aan de man werd gebracht, verdubbelde bijna in vergelijking met een jaar eerder. De pick-uptruck van Ram werd 30 procent meer verkocht.

Nissan

Naast Chrysler zag ook Nissan de verkopen de afgelopen maand toenemen. De Japanse autofabrikant meldde een verkoopplus van 18,5 procent, waar analisten rekenden op een groei van 17 procent.

In tegenstelling tot de verkoopplussen van Chrysler en Nissan wist Ford niet te profiteren van de groeiende vraag naar auto's in de Verenigde Staten.

De verkopen van Ford gingen met 2,7 procent naar beneden. Eerder gaf het Amerikaanse concern een winstwaarschuwing af vanwege moeizame omstandigheden in Europa en Zuid-Amerika.

General Motors

General Motors, de grootste Amerikaanse autofabrikant, deed het daarentegen juist wel goed met een verkoopstijging van 19,4 procent. Het Japanse Toyota zag de Amerikaanse verkoop met 1,7 procent groeien.

Zet de stijgende lijn met betrekking tot de totale verkopen overigens door, wat analisten over het algemeen verwachten, dan wordt 2014 het beste jaar voor de autoverkopen in de VS sinds 2006.