Frankrijk is niet van plan extra te gaan bezuinigen om alsnog volgend jaar te voldoen aan Europese afspraken over de hoogte van het begrotingstekort.

''Wij hebben besloten het tempo van de tekortreductie aan te passen aan de economische situatie van het land'', zei minister van Financiën Michel Sapin woensdag in een toelichting op de nieuwe begroting voor 2015.

De financiële planning voor de komende jaren voorziet in een afname van het tekort van 4,4 procent van de totale omvang van de economie dit jaar, naar 4,3 procent volgend jaar.

In 2016 moet het tekort verder dalen naar 3,8 procent. Pas in 2017 komt het met 2,8 procent op een niveau dat past binnen de norm van maximaal 3 procent die de EU-landen onderling hebben afgesproken.

Brussel was al eens coulant met de Fransen, die een jaar langer de tijd kregen om hun huishoudboekje op orde te brengen.

Europese norm

Eigenlijk had het tekort al dit jaar aan de Europese norm moeten voldoen. Ook Nederland, Spanje, Polen, Portugal en Slovenië kregen vorig jaar respijt met het oog op de economische malaise en hoge werkloosheid.

Of Frankrijk nog een keer wegkomt met een te hoog tekort, is de vraag. Brussel maande de regering van het op een na grootste euroland de afgelopen maanden herhaaldelijk om meer werk te maken van structurele economische hervormingen.

Uiterlijk 15 oktober moet Frankrijk zijn begroting voorleggen aan de Europese Commissie.