KPN heeft de verkoop van E-Plus aan Telefónica Deutschland afgerond.

Dat werd woensdag bekendgemaakt.

KPN kondigde de verkoop van E-Plus vorig jaar al aan. De transactie levert het Nederlandse telecomconcern 8,6 miljard euro op, die het goed kan gebruiken om de eigen financiële positie te versterken.

Het telecomconcern krijgt 5 miljard euro in contanten en een belang van 20,5 procent in Telefónica Deutschland. De verkoop zal naar verwachting meer dan 5 miljard aan synergiën opleveren.

Het grootste deel van de opbrengst zal door KPN worden gebruikt om de financiële flexibiliteit te vergroten en de uitvoering van de strategie in Nederland en België te ondersteunen.

Dividend

Verder betaalt de onderneming een interimdividend over 2014 van 2 cent per aandeel, voor in totaal 85 miljoen euro. De ex-dividenddatum is 8 oktober, de registratiedatum 9 oktober en het interim dividend zal worden betaald op 13 oktober.

KPN is van plan om over 2014 een totaaldividend van 7 cent per aandeel uit te keren. ''Het dividend per aandeel over het jaar 2015 zal naar verwachting groeien'', aldus het bedrijf.

Koers

De koers van KPN kan de komende tijd nieuwe impulsen krijgen nu de verkoop van E-Plus eindelijk is afgerond. Dat verwacht analist Emmanuel Carlier van ING.

Hij wijst daarbij op de dividendvooruitzichten en de verwachte verbetering van de resultaten. ING gaat uit van een toename tot 15 cent per aandeel in 2016.

Carlier verwacht ''solide resultaten'' over het derde kwartaal, die aangeven dat de operationele verbetering op koers ligt.

De waardering van KPN blijft nu nog achter bij die van branchegenoten, maar Carlier ziet mogelijkheden om dat gat te dichten.

Hij heeft een koopadvies voor KPN en een koersdoel van 2,54 euro. Het aandeel daalde woensdag in het eerste handelsuur op het Damrak 0,7 procent tot 2,52 euro, in een 0,2 procent lagere AEX.