Het ook in Nederland bekende Duitse webwinkelbedrijf Zalando maakt woensdag zijn debuut op de beurs in Frankfurt. Het bedrijf wil ruim 600 miljoen euro ophalen om te investeren in groei.

Zalando bestaat pas 6 jaar maar is nu al de grootste verkoper van kleding via internet van Europa. De onderneming behaalde een omzet van 1 miljard euro in de eerste helft van dit jaar, en wist er bovendien voor het eerst ook een klein winstje uit te persen.

De belangstelling van beleggers is dan ook groot. De huidige eigenaren willen een belang van iets meer dan 11 procent naar de beurs brengen, maar hadden met gemak het hele bedrijf van de hand kunnen doen.

De introductiekoers van 21,50 euro per aandeel geeft Zalando een prijskaartje van ruim 5,3 miljard euro.

Van te voren was de aandelenprijs van de grootste Europese webwinkel ingeschat op 18 tot 22,50 euro. Vanwege de grote belangstelling is de uiteindelijke prijs maandag aan de bovenkant van die bandbreedte vastgesteld.

Duitse beleggers

Zeker 24,5 miljoen aandelen zijn al verkocht aan banken die de beursgang garanderen. Die partijen hebben een optie om nog eens 3,7 miljoen aandelen te kopen. Als die optie wordt gelicht, kan het totale opgehaalde bedrag nog oplopen tot 605 miljoen euro. 

De aandelen zijn in eerste instantie alleen verkocht aan Duitse particuliere beleggers en institutionele partijen. Particulieren uit bijvoorbeeld Nederland konden niet eens bij de documenten voor de beursgang komen op de beleggerswebsite van Zalando.

Na het beursdebuut zijn de aandelen natuurlijk wel te koop op de beurs in Frankfurt.

Rode cijfers

Zalando is actief in veertien landen, waaronder het thuisland en Nederland.

Het bedrijf behaalde in de eerste jaarhelft voor het eerst meer dan een miljard euro omzet, bleek begin september uit een halfjaarlijkse update. 

Voor aftrek van belastingen hield Zalando twaalf miljoen euro over, tegen een verlies van 72 miljoen euro een jaar eerder. Zalando schreef nog niet eerder zwarte cijfers. 

Rocket Internet

Het bedrijf komt voort uit Rocket Internet, het investeringsvehikel voor webwinkels van de Duitse broers Samwer. De broers hebben nog bijna zeventien procent van de aandelen Zalando in handen.

De grootste aandeelhouder is het Zweedse Kinnevik met bijna 36 procent. Na de beursgang loopt dat terug tot ongeveer 32 procent. 

Rocket Internet wordt overigens donderdag ook voor een deel naar beurs gebracht. De introductieprijs van de aandelen wordt later op woensdag verwacht.

De aandeelhouders mikken op een prijs tussen de 35,50 en 42,50 euro. Het bedrijf, waar Kinnevik ook weer in investeert, zou daarmee op een waarde van 4,3 tot 5,1 miljard euro worden geschat.