Vliegtuigbouwer Airbus heeft van het Europese luchtvaartveiligheidsorgaan EASA toestemming gekregen om de eerste telg uit de nieuwe A350-familie op de markt te brengen. 

Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend. Het verwacht binnenkort ook groen licht te krijgen van de Amerikaanse toezichthouder FAA.

Volgens topman Fabrice Brégier is het testprogramma met de A350 voltooid binnen de gestelde tijd en zonder kostenoverschrijdingen.

Vijf testvliegtuigen hebben er in totaal 2600 vlieguren opzitten. Het toestel voldoet aan alle veiligheidscriteria en milieuregels.

De eerste A350-900 wordt naar verwachting nog dit jaar afgeleverd bij luchtvaartmaatschappij Qatar Airways. In totaal heeft Airbus orders voor 750 exemplaren in de boeken staan van bijna 40 verschillende klanten. 

Air France-KLM bestelde vorig jaar 25 A350's, met een optie op nog eens 25 stuks. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep krijgt de eerste toestellen naar verwachting in 2018 geleverd.

De A350 is het antwoord van Airbus op de 787 Dreamliner van concurrent Boeing. Beide toestellen zijn geschikt voor lange afstanden, bieden plaats aan rond de 300 passagiers en zijn volgens de fabrikanten stukken stiller en zuiniger dan de voorgaande generatie verkeersvliegtuigen.