De betaaldienst Paypal wordt in 2015 afgesplitst van moederbedrijf Ebay.

De twee bedrijven worden dan losse beursgenoteerde bedrijven, maakt Ebay dinsdag bekend.

Eerder zeiden bestuurders van Ebay nog dat ze Paypal als onderdeel van het bedrijf wilden behouden, ondanks druk van investeerders om de bedrijven op te splitsen. Met name de activistische investeerder Carl Icahn heeft zich hier meermaals over uitgesproken.

Verwacht wordt dat de splitsing in de tweede helft van 2015 rond is. Ebay-ceo John Donahoe zal dan vertrekken en lid worden van het bestuur van een of twee van de nieuwe bedrijven.

Devin Wenig, nu hoofd van de veilingtak van Ebay, wordt ceo van het nieuwe Ebay-bedrijf. Dan Schulman, een voormalig bestuurder van American Express, wordt hoofd van Paypal.

Waarde

Ebay is momenteel ongeveer 65 miljard dollar waard. Volgens Recode zal het nieuwe Ebay-bedrijf tussen de 30 en 40 miljard dollar waard zijn, terwijl Paypal 25 tot 35 miljard dollar waard wordt.

De twee bedrijven zullen samen blijven werken. Zo'n 30 procent van alle Paypal-transacties vindt nog plaats op Ebay. Verwacht wordt dat dat percentage snel zal dalen naar 15 procent, omdat het aantal Paypal-betalingen uit andere bronnen blijft groeien.

Paypal heeft 152 miljoen actieve accounts en verwerkte in het afgelopen jaar 203 miljard dollar aan betalingen. Dat was 26 procent meer dan een jaar eerder. De omzet van Paypal bedraagt ruim 7 miljard dollar