De Amsterdamse AEX-index is de laatste handelsdag van september in de plus gesloten. Ook de meeste Europese aandelenbeurzen wisten dinsdag te herstellen van de verliezen van een dag eerder. 

Beleggers gingen op zoek naar koopjes en profiteerden van meevallend economisch nieuws over de eurozone.

De AEX-index sloot 0,7 procent hoger op 421,14 punten. De Midkap klom 0,3 procent tot 599,18 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,3 procent, Londen daalde 0,2 procent. In New York noteerden de beurzen na een schommelend begin van de sessie overtuigend in de plus.

Op macro-economisch vlak bleek in de ochtend dat de winkelverkopen in Duitsland in augustus veel sterker zijn toegenomen dan verwacht, terwijl de Franse consumentenbestedingen een onverwachte stijging lieten zien. Verder kwam de inflatie in de eurozone deze maand conform verwachting uit op 0,3 procent.

Fugro

Bodemonderzoeker Fugro en elektronicaconcern Philips waren de sterkste stijgers in de AEX met winsten van respectievelijk 3,5 procent en 1,5 procent. OCI en Aegon stonden onderaan met minnen van 1 procent en 0,8 procent.

Bij de middelgrote fondsen was bouwbedrijf BAM een opvallende winnaar. Het concern liet weten mee te werken aan de vernieuwing en uitbreiding van het universitaire ziekenhuis van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. Met de deal, die werd beloond met een koerswinst van ruim 7 procent, is voor BAM een opdrachtsom gemoeid van 260 miljoen euro.

Eerder op de dag meldde BAM al voor 83 miljoen euro Schots vastgoed te hebben verkocht. Overigens verloor het fonds maandag nog bijna 9 procent na een winstwaarschuwing van zijn Britse branchegenoot Balfour Beatty.

Next

In Londen verloor Next 3,8 procent. De Britse kledingverkoper moet zijn winstverwachting voor het jaar verlagen als het ongewoon warme herfstweer in het Verenigd Koninkrijk aanhoudt. Royal Bank of Scotland (RBS) klom 1,9 procent. De Britse bank hoeft veel minder geld opzij te zetten voor verliezen op slechte leningen dan eerder werd gedacht.

De Europese automakers stonden wat onder druk na de winstwaarschuwing van de Amerikaanse concurrent Ford. Volkswagen verloor in Frankfurt 0,3 procent en in Parijs zakte Renault 2,7 procent.

De euro ging verder omlaag en was 1,2620 dollar waard, tegen 1,2701 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 3,4 procent tot 91,39 dollar. Brentolie kostte 2,5 procent minder op 94,74 dollar per vat.

Bekijk de beurskoersen op Belegger.nl