De aandelenmarkten in New York daalden maandag, evenals de Europese beurzen, vanwege de aanzwellende onrust in Hongkong.

Het is een potentiële nieuwe brandhaard na de crisis in Oekraïne en diverse oorlogen in het Midden-Oosten die de afgelopen maanden veelvuldig voor onrust op de markten zorgden.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent lager op 17.071,22 punten. De S&P 500 daalde 0,3 procent tot 1977,80 punten en de Nasdaq leverde 0,1 procent in tot 4505,85 punten.

Volgens handelaren waren er ook zorgen over het rentebeleid van de Federal Reserve. Gevreesd wordt dat de Amerikaanse centrale bank wel eens kunnen besluiten de rente eerder te verhogen dan gepland na een toename van de consumentenbestedingen en -inkomens in augustus.

De onrust ging volkomen voorbij aan DreamWorks Animation (plus 26 procent), Athlon Energy en Tibco, in alle gevallen vanwege overnamenieuws.

DreamWorks

DreamWorks, de filmstudio achter succesvolle animatiefilms als Shrek en Madagascar, zou bereid zijn te onderhandelen over een overname door het Japanse telecom- en mediaconcern Softbank. 

Zondag meldden diverse media dat de Japanners een bod van 32 dollar per aandeel op tafel hebben gelegd, wat neerkomt op een totale koopsom van 3,4 miljard dollar.

Athlon Energy wordt overgenomen door het Canadese Encana voor 58,50 dollar per aandeel ofwel 5,9 miljard dollar in totaal. De koers van Athlon steeg met bijna 25 procent tot 58,31 dollar.

Producent van bedrijfssoftware Tibco (plus 21,2 procent) maakte bekend voor 4,3 miljard dollar te worden overgenomen door investeringsmaatschappij Vista Equity Partners.

Ford

Ford (min 7,5 procent) moest het ontgelden na een winstwaarschuwing. Het bedrijf maakte onder meer bekend dit jaar een verlies van 1,2 miljard dollar te verwachten in Europa, gevolgd door een strop van 250 miljoen dollar volgend jaar.

Ford gaf ook aan pas in 2016 een herstel van de Russische automarkt te verwachten. In Zuid-Amerika zal het verlies dit jaar uitkomen op 1,5 miljard dollar vanwege negatieve wisselkoerseffecten en de inflatie in die regio.

De euro was 1,2690 dollar, tegen 1,2701 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 94,50 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 97,20 dollar per vat.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen