In Hongkong zakte de Hang Seng-index 2,2 procent na het uit de hand lopen van protesten voor meer democratie in de stad.

In de vroegere Britse kroonkolonie zette de politie traangas en pepperspray in om de duizenden betogers uiteen te drijven.

Het financiële hart van de stad werd lamgelegd. Activisten riepen ''een tijdperk van burgerlijke ongehoorzaamheid'' uit.

De demonstranten eisen vrije verkiezingen. Het Chinese Nationale Volkscongres besloot eind vorige maand tegen de zin van veel inwoners van de stad dat er in 2017 geen vrije verkiezingen voor de nieuwe regeringsleider in Hongkong komen. 

Andere beurzen in Azië hadden geen last van de protesten. De aandelenbeurs in Tokio is maandag met een kleine winst aan de nieuwe handelsweek begonnen.

Positief nieuws over de Amerikaanse economie en een daling van de Japanse yen hielpen de Japanse beurs vooruit. De Nikkei sloot 0,5 procent hoger op 16.310,64 punten.

Softbank 

Softbank verloor 1,2 procent. Het Japanse telecom- en mediaconcern voert volgens mediaberichten overnamegesprekken met de Amerikaanse filmstudio DreamWorks Animation. Softbank zou een bod hebben neergelegd van in totaal zo'n 3,4 miljard dollar (2,7 miljard euro).

Elders in het Verre Oosten gingen de beurzen overwegend omlaag. Beleggers verwerkten tegenvallend nieuws uit China, waar de winsten van industriële ondernemingen vorige maand voor het eerst in twee jaar zijn afgenomen. De All Ordinaries in Sydney daalde 0,8 procent en de Kospi in Seoul zakte 0,3 procent.