De Europese aandelenbeurzen sloten maandag een handelssessie waarin niet al te veel gebeurde met verliezen af.

De hevige protesten in Hongkong zorgden voor onrust en, met name in Londen, voor verliezen in de financiële sector. In Amsterdam behoorde ING tot de sterkste dalers onder de hoofdfondsen.

De AEX-index sloot op 418,18 punten, een verlies van 0,1 procent ten opzichte van de slotstand afgelopen vrijdag. De MidKap leverde 0,6 procent in tot 597,25 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,8 procent.

De Britse banken HSBC en Standard Chartered besloten vanwege de protesten een aantal kantoren in Hongkong te sluiten. Beleggers reageerden nerveus op die ontwikkeling en zetten de fondsen respectievelijk 2,3 en 1,6 procent lager. ING leverde 0,9 procent in.

De stemming onder beleggers werd niet geholpen door een verdere daling van het economisch vertrouwen, in september, onder consumenten en ondernemers in de eurozone.

''De Europese economie wordt steeds zwakker. Dat ligt de markten zwaar op de maag. De demonstraties in Hongkong vormen daarnaast een nieuwe bron van onrust'', aldus een handelaar.

Commerzbank

Commerzbank (min 4,2 procent) was, om een andere reden, de sterkste daler onder de hoofdfondsen in Frankfurt. Het aandeel werd in de verkoop gedaan na geruchten over een onderzoek naar vermeende overtredingen van antiwitwaswetgeving door Amerikaanse autoriteiten.

In de MidKap moest bouwbedrijf BAM (min 8,7 procent) het ontgelden na een winstwaarschuwing van de Britse branchegenoot Balfour Beatty.

Dat bedrijf raakte op de beurs in Londen in een vrije val en stond op een gegeven moment 25 procent in de min, de sterkste koersdaling sinds 1988. In de loop van de middag werd het verlies teruggebracht tot 15,3 procent.

Air France-KLM

Air France-KLM raakte een eerdere winst kwijt en belandde 0,8 procent in de min. Aanvankelijke opluchting over de hervatting van de normale dienstregeling maakte plaats voor zorgen over nieuwe stakingen.

De onderhandelingen tussen Air France en de stakende piloten waren afgelopen weekeinde vruchteloos.

De euro was 1,2701 dollar, tegen 1,2690 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 94,19 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 97,19 dollar per vat.

Bekijk de beurskoersen op Belegger.nl