De Zwitserse bank UBS ligt goed op koers met zijn prestaties in het derde kwartaal. De winst in de maanden juli en augustus ligt al hoger dan het resultaat waarop analisten voor het gehele derde kwartaal rekenen. 

Dat blijkt uit een melding van de grootste bank van Zwitserland maandag.

Volgens de bank werd in juli en augustus een nettowinst behaald van 731 miljoen frank (605 miljoen euro), terwijl analisten in doorsnee voor het gehele kwartaal op 713 miljoen frank rekenen.

In het derde kwartaal van vorig jaar werd een winst geboekt van 577 miljoen frank. UBS komt op 28 oktober met volledige kwartaalcijfers naar buiten.

Aandelenruil

De melding van de cijfers over juli en augustus maakt deel uit van een ruil van aandelen UBS voor stukken van de houdstermaatschappij UBS Group. Door die nieuwe structuur wordt het makkelijker om het bedrijf in delen op te splitsen in het geval van een crisis, aldus de bank.

UBS maakte maandag verder bekend dat het gesprekken is gestart over een schikking in de zaak rond het vermeende manipuleren van wisselkoersen. Er werden geen details gemeld over de onderhandelingen.

Schikking

Vorige week werd door zakenkrant Financial Times gemeld dat UBS tot een groep van zes banken behoort die onderhandelingen voeren met de Britse financiële toezichthouder FCA over een schikking rond het vermeende manipuleren van de valutamarkt. Het Amerikaanse ministerie van Justitie is eveneens bezig met een onderzoek.

Ook Zwitserse toezichthouders en de Europese Commissie doen onderzoek naar het manipuleren van de valutamarkt, waarbij handelaren wisselkoersen zouden hebben beïnvloed door informatie uit te wisselen en eigen transacties voorrang te verlenen boven die van klanten.

In december 2012 kreeg UBS nog een boete van 1,4 miljard frank voor de fraude met het interbancaire rentetarief Libor. Ook Rabobank kreeg een hoge boete in die zaak.