De Russische staatsoliemaatschappij Rosneft is bij zijn omstreden proefboringen, samen met het Amerikaanse ExxonMobil, bij een olieveld in de wateren ten noorden van Rusland op olie gestuit.

''De eerste olie is gewonnen, de vondst is boven onze verwachtingen'', zei Rosneft-topman Igor Setsjin zaterdag.

Het gebied is volgens hem goed voor 1 miljard vaten olie, vergelijkbaar met de hoeveelheid olie in het Amerikaanse deel van de Golf van Mexico.

De verdere werkzaamheden worden echter bemoeilijkt wegens de westerse sancties tegen Rusland. Die maatregelen verbieden Amerikaanse oliebedrijven om Rusland te helpen bij de exploitatie van olievelden op de Noordpool.

Het Amerikaanse ExxonMobil en het Russische staatsconcern Rosneft begonnen in augustus met proefboringen in de Karazee ten noorden van Siberië. Voor beide partijen gelden de operaties in het poolgebied als een belangrijke kans op nieuwe olievelden.

'Pobeda'

Setsjin zei zaterdag dat de olie in het veld binnen vijf à zeven jaar omhoog kan worden gehaald. Hij wil het olieveld de naam 'Pobeda' meegeven, Russisch voor overwinning.

Zowel Setsjin alsook Rosneft staan op de Amerikaanse lijst van economische sancties. Zo is Rosneft onder meer de toegang tot de Amerikaanse financiële markt ontzegd.