De effectenbeurzen in Europa zijn vrijdag verdeeld gesloten. Na de stevige verliezen van een dag eerder konden beleggers wat inspiratie putten uit nieuwe, sterkere groeicijfers over de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal.

Tot groot enthousiasme leidde dat echter niet.

Op het Damrak in Amsterdam ging de toonaangevende AEX-index het weekeinde in met een winst van 0,3 procent op 418,49 punten. De MidKap daarentegen leverde 0,4 procent in en eindigde op 600,60 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Parijs wonnen tot 0,9 procent, die in Frankfurt sloot 0,2 procent in de min.

De economie van de Verenigde Staten, de grootste ter wereld, kende in het tweede kwartaal het sterkste groeitempo in 2,5 jaar: 4,6 procent op jaarbasis. Dat bleek uit een tweede raming van de Amerikaanse overheid. Eerder was nog een groei van 4,2 procent gemeld.

De sterkste stijger bij de hoofdfondsen in Amsterdam was telefoniebedrijf KPN met een winst van 2,3 procent. Ook Philips stond opnieuw in het zonnetje. Het elektronicaconcern, dat in trek is sinds het dinsdag een opsplitsing aankondigde, won 1,6 procent na een adviesverhoging door Morgan Stanley.

Verf- en chemieconcern AkzoNobel eindigde onderaan de AEX met een verlies van 1,8 procent. DSM en TNT Express waren eveneens uit de gratie. Zowel het speciaalchemiebedrijf als de pakketbezorger verloor 1,3 procent.

In de MidKap zakte Air France-KLM 1,7 procent. De piloten van Air France staken nog altijd. Zij legden een dringende oproep van de luchtvaartmaatschappij om weer aan het werk te gaan naast zich neer, ondanks verregaande handreikingen aan de vakbonden waartoe het bedrijf zich bereid heeft verklaard.

Ook bij de Belgische supermarktketen Delhaize werd vrijdag gestaakt, uit protest tegen de in juni aangekondigde reorganisatie waardoor 2500 banen verloren dreigen te gaan. Beleggers waren niet erg onder de indruk; het aandeel sloot 0,1 procent lager.

De euro was aan het einde van de Europese beurshandel 1,2690 dollar waard, tegen 1,2748 dollar een dag eerder. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 92,90 dollar per vat. Een vat Brentolie van 159 liter kostte 96,558 dollar, wat neerkomt op een prijsdaling van 0,5 procent.