De Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin heeft bij Boeing orders afgezegd voor 33 vliegtuigen met een totale cataloguswaarde van zo'n 5 miljard dollar (3,9 miljard euro). 

Dat maakte het bedrijf, dat bezig is met een fikse herstructurering om uit de rode cijfers te geraken, vrijdag bekend.

Door de annulering van de vliegtuigorders verlaagt Air Berlin zijn toekomstige kapitaalinvesteringen aanzienlijk. De luchtvaartmaatschappij zoekt naar alternatieven om zijn vloot uit te breiden en te vernieuwen, bijvoorbeeld door andere toestellen te kopen of leasen. Dat worden er wel minder dan eerder was voorzien.

De afgeblazen orders betreffen 18 toestellen van het type 737, bedoeld voor korte tot middellange afstanden, en vijftien van het type 787 Dreamliner, geschikt voor verre vluchten. Air Berlin hoeft Boeing naar eigen zeggen niets te betalen voor het afbestellen van de vliegtuigen.

Air Berlin kampt al een paar jaar met tegenvallende resultaten als gevolg van de hevige concurrentie en hoge brandstofprijzen. Om weer structureel winstgevend te worden, gaat het bedrijf zich vooral toeleggen op regionale vluchten en krimpt het de vloot fors. Het bedrijf werkt nauw samen met zijn Arabische grootaandeelhouder Etihad Airways.