De aandelenmarkten op Wall Street richtten zich vrijdag overtuigend op na de stevige koersverliezen van een dag eerder. 

Een nieuw, sterker groeicijfer over de Amerikaanse economie zorgde voor optimisme bij beleggers.

De Dow-Jonesindex met daarin de 30 belangrijkste beursfondsen in New York sloot 1 procent hoger op 17.113,15 punten. De bredere S&P 500 kreeg er 0,9 procent bij en stond op 1982,85 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1 procent tot 4512,20 punten.

De economie van de Verenigde Staten, de grootste ter wereld, groeide in het tweede kwartaal met 4,6 procent op jaarbasis. Dat bleek uit een tweede raming van de Amerikaanse overheid. Eerder was nog een groei van 4,2 procent gemeld.

Hoogvlieger bij de hoofdfondsen was Nike. De sportkledingfabrikant is zijn gebroken boekjaar sterk begonnen. Mede dankzij het WK voetbal in Brazilië wist het de winst in het eerste kwartaal met bijna een kwart op te voeren. Beleggers beloonden de cijfers met een koerssprong van ruim 12 procent.

Technologie

Technologieaandelen, die donderdag nog in de uitverkoop gingen, krabbelden weer wat op. Apple won 2,9 procent, na een duikeling van 3,8 procent de voorgaande dag. De internetfondsen Yahoo en Facebook kregen er respectievelijk 4,4 en 2 procent bij.

Farmaceuten zaten daarentegen in het verdomhoekje. Merck en Pfizer waren de sterkste dalers in de Dow met verliezen tot 0,9 procent. Johnson & Johnson sloot vlak, maar was daarmee nog altijd in de onderste regionen terug te vinden.

Vermogensbeheerder Janus Capital Group werd in een klap 43 procent meer waard op de beurs. Het bedrijf heeft Bill Gross, de befaamde oprichter van branchegenoot en toonaangevend obligatiebelegger Pimco, binnengehaald als fondsbeheerder en beleggingsstrateeg.

De euro was aan het einde van de Amerikaanse beurshandel 1,2685 dollar waard, tegen 1,2690 dollar bij sluiting van de markten in Europa. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 93,41 dollar per vat. Een vat Brentolie van 159 liter kostte 97,01 dollar, wat neerkomt op een minieme prijsstijging.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen