BlackBerry heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar het verlies zien afnemen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. 

Dat bleek vrijdag uit de cijferpresentatie van het ooit toonaangevende mobieltjesbedrijf.

BlackBerry zag het verlies uitkomen op 207 miljoen dollar (162 miljoen euro) voor het kwartaal dat op 30 augustus eindigde. Een jaar eerder werd er nog een verlies geleden van 965 miljoen dollar.

De omzet van het concern viel terug tot 916 miljoen dollar, van 1,57 miljard dollar een jaar geleden.

Profiteren

De onderneming wist in de verslagperiode naar eigen zeggen te profiteren van kostenbesparingen en een stabilisatie van de smartphoneverkopen. Sinds de benoeming van John Chen tot bestuursvoorzitter, in november vorig jaar, heeft BlackBerry onder meer vastgoed verkocht en productie uitbesteed.

Onder leiding van Chen richt BlackBerry zich nu vooral op de zakelijke markt, het beveiligen van data en op software die het gebruik van smartphones veiliger maakt.

Nieuw toestel

BlackBerry presenteerde juist woensdag nog een nieuwe, vierkante smartphone. The Passport, zoals het toestel heet, heeft zowel een touchscreen als een toetsenbord.

Die toetsen moeten het toestel aantrekkelijk maken voor de zakelijke markt, waar BlackBerry voor de opkomst van de iPhone een dominante positie had.

iPhone

BlackBerry was in het verleden zeer succesvol met zijn smartphones met een volledig toetsenbord. De laatste jaren verloor het bedrijf echter zwaar terrein. Dat kwam vooral door de opkomst van de iPhone van Apple en de Galaxy-reeks van Samsung.

De verloren strijd op de telefoonmarkt ging de afgelopen jaren ten koste van duizenden banen bij BlackBerry. Vorig jaar liep een poging om het bedrijf in rustiger vaarwater te brengen door het van de beurs te halen nog op niets uit.