Een groep van zes banken is druk in gesprek met de Britse toezichthouder FCA over boetes voor het manipuleren van wisselkoersen. 

De banken moeten mogelijk voor honderden miljoenen ponden schikken om rechtszaken in Groot-Brittannië af te kopen. Dat melden verscheidene ingewijden vrijdag aan de Britse zakenkrant Financial Times

Drie van de betrokken banken zijn Brits: Barclays, HSBC en Royal Bank of Scotland. Ook het Zwitserse UBS en de Amerikanen JP Morgan Chase en Citigroup werken aan een schikking. De gesprekken over de schikkingen duren volgens de krant maximaal acht weken.

De FCA streeft ernaar om alle schikkingen op dezelfde dag te presenteren, waarschijnlijk nog voor het einde van dit jaar. 

Twee miljard

Volgens het Britse Skynews komt de totale boete voor de zes banken mogelijk uit op ongeveer twee miljard pond (2,6 miljard euro). De bronnen van Financial Times denken echter dat dit bedrag te hoog is, omdat banken die meewerken aan het onderzoek van de FCA kunnen rekenen op een korting van dertig procent op hun schikking. 

Het zestal dat nu onder vuur ligt van de Britse waakhond zijn de afgelopen twee jaar ook al hard gestraft omdat ze fraudeerden met het interbancaire rentetarief Libor.

Waakhonden

Met de nieuwe schikking in Groot-Brittannië zijn de banken allerminst klaar met het betalen van schadevergoedingen, zo stelt FT. Ook waakhonden in de Verenigde Staten en andere landen kunnen de banken nog vervolgen.

Op de valutamarkt wordt dagelijks meer dan 5 biljoen dollar verhandeld. Het is daarmee de grootste markt in het financiële systeem, maar ook een van de minst gereguleerde. Ongeveer 40 procent van de internationale valutahandel vindt plaats in Londen.

De boetes zouden nog voor het einde van dit jaar opgelegd kunnen worden, aldus de krant. In juli werd al gemeld dat de FCA binnen enkele maanden boetes zou gaan opleggen aan banken over de zaak. De Britse fraudewaakhond SFO maakte die maand bekend een strafrechtelijk onderzoek te lanceren naar de valutafraude.

Onderzoek

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is eveneens bezig met een strafrechtelijk onderzoek. Ook Zwitserse toezichthouders en de Europese Commissie doen onderzoek naar het manipuleren van de valutamarkt, waarbij handelaren wisselkoersen zouden hebben beïnvloed door informatie uit te wisselen en eigen transacties voorrang te verlenen boven die van klanten.

De fraude op de valutamarkt is vergelijkbaar met het gesjoemel met het interbancaire rentetarief Libor. In verband met die fraudezaak betaalde een aantal grote internationale banken, waaronder Rabobank, stevige boetes. Met het valutaschandaal zijn tot dusver geen Nederlandse banken in verband gebracht.

Vijf vragen over valutafraude