Het bestuur van Hyundai heeft de aankoop van onroerend goed in zakendistrict Gangnam in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul goedgekeurd. 

Het gaat om een vastgoeddeal die zijn weerga niet kent. Samen met enkele andere bedrijven legt Hyundai voor de locatie circa 10,6 biljoen won (7,9 miljard euro) op tafel.

Hyundai betaalt 55 procent van het bedrag, terwijl toeleverancier Hyundai Mobis en autobedrijf Kia Motors respectievelijk 25 procent en 20 procent voor hun rekening nemen.

De locatie heeft een omvang van circa 80.000 vierkante meter, waar Hyundai onder meer zijn nieuwe hoofdkantoor wil laten verrijzen. Ook wordt er gesproken over de bouw van een hotel, een congrescentrum en een auto-attractiepark. Opvallend is dat de aankoopsom hoger is dan de winst die het concern vorig jaar neerzette, die bedroeg 9 biljoen won.

Een week geleden bleek al dat de groep met Hyundai een enorm bedrag had geboden voor het land, waarmee het concurrent Samsung wist af te troeven. Maar doordat er volgens ingewijden ongeveer drie keer de marktwaarde wordt betaald, ging het aandeel van de grootste automaker van Zuid-Korea toen hard onderuit op de beurs.

Vakbonden van Hyundai gaven aan dat het Hyundai-personeel volgende week zal staken om zo hun afkeuring tegen de aankoop te laten blijken.

Deze week legde een groot deel van de circa 60.000 werknemers van het concern enige tijd het werk neer omdat de onderhandelingen over salarissen werden stopgezet. Juist op dat moment kwam de mogelijke vastgoeddeal in de openbaarheid, waardoor de stemming onder het personeel verslechterde.