De Europese effectenbeurzen maakten vrijdag pas op de plaats na de stevige koersverliezen van de voorgaande dag.

Een nieuwe, sterkere raming van de Amerikaanse economische groei in het tweede kwartaal kreeg beleggers in Europa niet op de banken

De toonaangevende AEX-index in Amsterdam stond kort na de openingsbel op Wall Street nagenoeg vlak op 417,34 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 600,15 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Parijs wonnen 0,1 en 0,5 procent, die in Frankfurt stond 0,3 procent lager.

De sterkste stijger bij de hoofdfondsen in Amsterdam was telecomconcern KPN met een plus van 2,4 procent. Elektronicaconcern Philips stond opnieuw in het zonnetje en won 1,5 procent na een adviesverhoging door Morgan Stanley. Bodemonderzoeker Fugro sloot de rij met een koersverlies van 1,8 procent.

Air France-KLM

In de MidKap zakte Air France-KLM ruim 2,5 procent. De piloten van Air France staken nog altijd. Zij legden een dringende oproep van de luchtvaartmaatschappij om weer aan het werk te gaan naast zich neer, ondanks verregaande handreikingen aan de vakbonden waartoe het bedrijf zich bereid heeft verklaard.

Delhaize verloor in Brussel 0,5 procent. Bij de Belgische supermarktketen wordt vrijdag gestaakt. Werknemers hebben 18 winkels gesloten uit protest tegen de in juni aangekondigde reorganisatie bij het supermarktbedrijf, waarbij 2500 banen verloren dreigen te gaan.

De euro was 1,2705 dollar waard, tegen 1,2748 bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 92,77 dollar per vat. Een vat Brentolie kostte met 96,78 dollar 0,3 procent minder dan een dag eerder.

Bekijk de beurskoersen op Belegger.nl