Wall Street zuchtte donderdag onder forse verliezen in de technologiesector. Apple veroorzaakte de sterkste koersdaling voor de technologieaandelen in de S&P sinds april.

De stemming was al vanaf de handelsaanvang negatief door een tegenvallend aantal orders voor duurzame goederen.

De Dow-Jonesindex sloot 1,5 procent lager op 16.945,80 punten. De S&P 500 leverde 1,6 procent in tot 1.965,99 punten en de Nasdaq verloor 1,9 procent tot 4.466,75 punten.

Beleggers waren vanaf de openingsbel al negatief gestemd. Dat kwam vooral door een tegenvallend aantal orders voor duurzame goederen in augustus. Vorige maand daalde de orderontvangst met 18,2 procent, waarmee de stijging van 22,5 procent in juli vrijwel geheel tenietgedaan werd.

Aanvullende oorzaken

Handelaren wezen op aanvullende oorzaken van de mineurstemming. Zo deden verhalen de ronde dat het Russische parlement werkt aan wetten die het mogelijk moeten maken om buitenlandse bezittingen op Russisch grondgebied te confisqueren.

Ook zou het verschil in het beleid van centrale banken de markten parten spelen. Enerzijds zijn de Amerikaanse en Britse centrale banken zich aan het opmaken voor een renteverhoging, terwijl de Europese Centrale Bank de rente onlangs verder verlaagd heeft. Een soortgelijke discrepantie geldt voor programma's die de economie moeten steunen.

iOS 8

Apple (min 3,8 procent) maakte woensdagavond bekend een update van het besturingssysteem iOS 8 in te trekken omdat iPhone-gebruikers na de installatie met allerlei problemen kampten. Apple ging donderdag in de verdediging in 'bendgate', een potentieel schandaal over de stevigheid van de nieuwste iPhone-modellen.

Op Youtube circuleert een filmpje waarin wordt getoond hoe makkelijk de toestellen te buigen zijn. De tegenvallers volgden kort op verkoopsuccessen met de iPhone 6 en 6 Plus in het afgelopen weekeinde. Bestuursvoorzitter Tim Cook sprak daarbij nog van de beste productintroductie ooit.

De euro werd verhandeld voor 1,2745, tegen 1,2790 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde op de termijnmarkt 0,3 procent tot 92,50 dollar per vat. Een vat Brentolie werd juist 0,2 procent duurder op 97,11 dollar.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen