De nieuwe versie van het belangrijkste werkpaard van de Europese vliegtuigfabrikant Airbus, de A320neo, is donderdag begonnen aan zijn eerste testvlucht.

Dat laat het bedrijf donderdag weten.

Het testvliegtuig, dat was uitgerust met motoren van de Amerikaanse fabrikant Pratt & Whitney, steeg op van een luchthaven bij het Franse Toulouse en landde daar 2,5 uur later weer veilig. De vlucht werd uitgevoerd door testpiloten van Airbus samen met technici van het concern.

De A320neo is dankzij nieuwe technologie en het gebruik van lichte materialen zuiniger met brandstof dan voorgaande modellen van de A320-familie, die bedoeld is voor korte tot middellange afstanden. De besparing kan volgens Airbus oplopen tot 20 procent per vervoerde passagier.

De eerste proefvlucht vormt de opmaat tot een intensieve campagne waarin acht verschillende vliegtuigen worden getest. Daarbij komen alle verschillende varianten van het toestel aan bod. In totaal gaan daar naar verwachting zo'n 3000 vlieguren in zitten.

Het eerste toestel wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van volgend jaar geleverd aan Qatar Airways. Zo'n 60 klanten hebben tot dusver 3200 orders geplaatst. Daarmee heeft de A320neo in zijn klasse een marktaandeel van 60 procent, aldus Airbus.