De directie van Air France-KLM is niet in staat om zijn rug recht te houden in het geschil met de bonden. Dat constateerde analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen donderdag. 

Hij reageerde op het voorstel van het concern aan de vakbonden om de uitbreiding van Transavia buiten Frankrijk en Nederland te schrappen.

Het ziet er volgens de marktvorser naar uit dat Air France-KLM maar niet in staat lijkt om voldoende tegenwicht te bieden aan de sterke opkomst van luchtvaartmaatschappijen met lage kosten, die al 40 procent van de markt in handen hebben. ''Dat heeft grote consequenties voor de winstgevendheid op de lange termijn'', aldus Versteeg.

De staking bij Air France duurt inmiddels al 10 dagen, en op elke stakingsdag wordt een operationeel verlies geleden van 20 miljoen euro. ''Onze taxatie van een operationeel resultaat van 550 miljoen euro in 2014 wordt verlaagd naar een operationeel resultaat van 200 miljoen euro'', aldus de kenner, terwijl hij nu rekent op een bedrijfsresultaat (ebitda) van 1,8 miljard euro en een nettoverlies van circa 400 miljoen euro.

Theodoor Gilissen herhaalde donderdag het beleggingsadvies, dat op niet aanbevolen staat.

Zie ook: Piloten Air France staken door