Beleggers op de Europese aandelenmarkten waren donderdag onaangenaam verrast door de mededeling van de Britse centrale bank dat het moment voor de eerste renteverhoging in jaren nadert.

De Bank of England volgt met die stap de Amerikaanse centrale bank, terwijl de rente bij de Europese Centrale Bank de afgelopen tijd juist verder is verlaagd.

De AEX-index sloot 1 procent lager op 417,25 punten en de MidKap daalde 0,2 procent tot 603,00 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 1,1 en 1,6 procent.

''De markten worden heen en weer geslingerd tussen twee ontwikkelingen. Aan de ene kant de extra steun van de ECB, die misschien verder wordt aangevuld, en aan de andere kant de afbouw van steun door de Fed en de Bank of England en het vooruitzicht van renteverhogingen door die twee'', aldus een handelaar.

Zwakkere euro

Eerder op de dag zorgde een zwakkere euro juist nog voor winsten op de Europese beurzen. Met name exportgerelateerde bedrijven kunnen profiteren van de goedkopere eenheidsmunt. De waardedaling van de euro werd ingeleid door ECB-president Mario Draghi, die tegenover een Litouwse zakenkrant herhaalde dat de centrale bank bereid is tot verdere onconventionele maatregelen.

De euro werd verhandeld voor 1,2748 in vergelijking met 1,2790 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag.

Gemalto (plus 2,3 procent) was de enige noemenswaardige stijger in de AEX. De digitale beveiliger gaat technologie leveren aan China Mobile voor het gebruik van de smartphone bij het reizen met het openbaar vervoer in Peking. SBM Offshore bungelde onderaan de AEX met een verlies van 2,2 procent.

Air France-KLM

MidKapper Air France-KLM steeg 0,3 procent. De luchtvaartcombinatie liet woensdagavond weten bereid te zijn om de plannen voor het opzetten van een Europese prijsvechter te laten varen. Air France kampt al 11 dagen met stakende piloten, die strijden tegen de plannen.

Op de beurs in Londen werd een omzetwaarschuwing van UK Mail niet goed ontvangen. Het aandeel leverde ruim 13 procent in. Concurrent TNT Express, die woensdag al bijna 10 procent verloor na een winstwaarschuwing, zakte in Amsterdam 1,3 procent.

De prijs van Amerikaanse olie steeg op de termijnmarkt 0,2 procent tot 92,95 dollar per vat. Een vat Brentolie werd juist 0,1 procent goedkoper op 96,85 dollar.

Bekijk de beurskoersen op Belegger.nl