Imtech heeft besloten de voorgenomen samenvoeging van aandelen uit te voeren na de claimemissie ter waarde van 600 miljoen euro die het heeft aangekondigd om de balans te stutten.

Dat maakte het door fraude in problemen geraakte installateursbedrijf donderdag bekend.

Om ook kleine koersschommelingen beter te kunnen verwerken in de prijszetting wordt zogenoemde 'tick size', de minimale stap waarmee een aandeel kan stijgen of dalen, tijdelijk verkleind, van 0,001 euro naar 0,0001 euro. De wijziging geldt gedurende de hele maand oktober.

Imtech houdt op 7 oktober een buitengewone aandeelhoudersvergadering over de maatregelen die het vorige maand aankondigde om weer financieel gezond te worden. De claimemissie, waarvoor het prospectus naar verwachting een dag daarna wordt gepubliceerd, maakt daar deel van uit.

Voorlopig gaat Imtech uit van afronding van de claimemissie op 27 oktober, en samenvoeging van aandelen een dag later. Alle data, met uitzondering van die van de extra aandeelhoudersvergadering en de tijdelijke verlaging van de tick size, kunnen echter nog worden gewjzigd.

Normaal

De aankondiging van Imtech is ''een normale gang van zaken bij een emissie''. Dat zei analist André Mulder van Kepler Cheuvreux donderdag. De grote vraag blijft volgens hem wat de prijs van de aandelen bij de claimemissie gaat worden.

Imtech heeft een theoretisch voorbeeld gegeven waarbij sprake was van een emissieprijs van 3 cent. ''Dat geeft wel aan waar we het waarschijnlijk moeten zoeken'', zo denkt de marktvorser. 

Kepler hanteert een reduce-advies op het aandeel Imtech, onder meer omdat de banken ''in control zijn''. ''De banken bepalen de prijs bij de emissie naar gelang een inschatting van de risico's. En het succes van de emissie zal ook bepalen hoe Imtech zijn geld mag uitgeven. Als het meevalt kunnen ze ook nog wat extra liquiditeit uit de pot halen, anders moet dat via de verkoop van ICT'', aldus Mulder.