Frisdrank- en sapbottelaar Refresco uit Rotterdam zal of worden verkocht of naar de Amsterdamse beurs gaan.

De aandeelhouders hebben onlangs de bank JPMorgan Chase ingehuurd om beide opties te verkennen, aldus ingewijden donderdag tegen De Telegraaf.

Refresco hoopt volgens de krant met geld van nieuwe aandeelhouders, private equitypartijen of beleggers op de Amsterdamse beurs, de sprong naar Amerika te maken.

De bronnen opperen dat in het ideale scenario Refresco eerst nog 5 tot 7 jaar onder de vleugels van een nog grotere private-equityspeler zou doorgroeien.

Mocht die kandidaat er niet zijn of de juiste prijs niet op tafel willen leggen, dan zal het bedrijf op eigen kracht begin 2015 via een beursgang verder op zoek gaan naar toegang tot die nieuwe markten.

Sinds de oprichting in 2000 is het Rotterdamse Refresco na twaalf overnames uitgegroeid tot een grote internationale speler op de drankenmarkt. Het bedrijf heeft een jaarlijkse omzet van 2,2 miljard euro, heeft 4700 werknemers en produceert elk jaar 6,5 miljard liter sap, water, energie- en frisdrank. Refresco was niet bereikbaar voor commentaar.