De waarde van de euro ten opzichte van de dollar is woensdag verder weggezakt. De Europese munt is nu voor het eerst sinds 10 juli vorig jaar minder dan 1,28 dollar waard.

De euro zakte in de middaghandel naar een tussentijds dieptepunt van 1,2774 dollar. Daarmee werd de dalende lijn van deze maand overtuigend doorgetrokken.

De euro staat stevig onder druk sinds de Europese Centrale Bank (ECB) begin deze maand nieuwe maatregelen aankondigde om de inflatie en de economische groei in de eurozone aan te jagen.

De afgelopen dagen kwamen daar nieuwe tegenvallende berichten over de Europese economie overheen. Die voedden de speculaties dat de ECB nog verder zal moeten gaan dan de maatregelen die tot op heden zijn aangekondigd.

Amerika

Samen met het vooruitzicht dat de rente in de Verenigde Staten in de komende maanden gaat stijgen, zorgt die verwachting ervoor dat handelaren hun interesse verleggen naar de dollar.

De goedkopere euro kan de Europese economie vooruithelpen. Een zwakkere munt kan de export stimuleren, doordat goederen uit de eurolanden goedkoper worden op buitenlandse markten. Daarnaast wordt import uit niet-eurolanden duurder, waardoor de bijzonder lage inflatie in het eurogebied kan toenemen.

Begin deze maand was de euro nog bijna 1,32 dollar waard. Begin mei werd een piek van 1,3993 dollar bereikt.