De aandelenbeurzen op Wall Street zijn woensdag met stevige winsten gesloten. De handel werd na twee negatieve dagen gesteund door goede berichten over de Amerikaanse huizenmarkt.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent hoger op 17.210,06 punten. De brede S&P 500 steeg 0,8 procent tot 1998,30 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot 1 procent in de plus op 4555,22 punten.

Een half uur na opening van de markt bleek dat de verkoop van nieuwbouwwoningen in de VS in augustus met een stevige groeispurt is gestegen tot het hoogste niveau sinds mei 2008.

De verkoop nam vorige maand met 18 procent toe ten opzichte van juli, terwijl economen rekenden op een plus van ruim 4 procent. De verkoopprijzen lagen in doorsnee wel iets lager dan een maand eerder.

Citizens Financial Group, de Amerikaanse dochter van Royal Bank of Scotland (RBS), maakte een succesvol debuut op Wall Street. Het aandeel won op zijn eerste dag 7,4 procent. RBS haalde 3 miljard dollar op met de beursgang, die na die van Alibaba de grootste is in de VS dit jaar.

Wal-Mart

Wal-Mart stond bovenin de Dow Jones met een winst van 2 procent. Het winkelbedrijf maakte woensdag bekend vanaf eind oktober ook bankrekeningen te gaan bieden aan zijn klanten.

Apple verloor 0,9 procent. Het bedrijf zag zich woensdag genoodzaakt een update van zijn nieuwe besturingssoftware voor de iPhone in te trekken. De update moest problemen met iOS8 verhelpen, maar zorgde er juist voor dat gebruikers niet meer konden bellen.

Farmaceut Pfizer kreeg er bijna 1 procent bij. Volgens ingewijden heeft het bedrijf interesse in de overname van branchegenoot Actavis (plus 3 procent). Dat is 's werelds grootste producent van geneesmiddelen waarop geen patent meer rust. Eerder dit jaar ving Pfizer nog bot bij het Britse AstraZeneca.

Blackberry

Blackberry hoorde lange tijd ook bij de winnaars, maar leverde uiteindelijk bijna 1 procent in. Het ooit toonaangevende bedrijf introduceerde een nieuwe, vierkante smartphone met toetsenbord, die het in staat moet stellen de strijd met marktleiders Apple en Samsung weer aan te gaan.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 93,03 dollar. De euro was woensdagavond 1,2785 dollar waard, tegen 1,2790 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen