Het Amerikaanse softwareconcern Oracle gaat de beloningen van topbestuurders scherper koppelen aan de financiële prestaties van de onderneming onder druk van aandeelhouders en in navolging van het vertrek van oprichter en topman Larry Ellison.

Dat blijkt uit meldingen van het bedrijf bij de beurstoezichthouder SEC.

Oracle gaat dit lopende gebroken boekjaar aandelenbeloningen introduceren die zijn verbonden aan de prestaties van het bedrijf op het gebied van kasstroom en omzetontwikkeling ten opzichte van technologiebedrijven als IBM, Hewlett-Packard, Cisco Systems en SAP.

Bij veel bedrijven worden de variabele beloningen juist gekoppeld aan de winst per aandeel, maar die maatstaf is relatief makkelijk te manipuleren.

Eerder deze maand maakte de 70-jarige Ellison bekend terug te treden als bestuursvoorzitter van het bedrijf dat hij in 1977 oprichtte. De topfunctie komt in handen van het duo Mark Hurd en Safra Catz. Ellison blijft aan als toezichthoudend voorzitter en krijgt daarnaast de rol van technologiedirecteur.

Lagere beloning

Verder blijkt uit de meldingen dat Ellison in het afgelopen boekjaar een lagere beloning heeft ontvangen. Zijn totale beloning bedroeg 67,3 miljoen dollar (52,3 miljoen euro), een daling met 15,5 procent. Hurd en Catz ontvingen ieder 37,7 miljoen dollar, tegen 44,3 miljoen dollar een jaar eerder.

Vorig jaar verwierp een meerderheid van de aandeelhouders in een niet-bindende stemming de beloningen van de topbestuurders van Oracle, omdat zij vonden dat de beloningen niet gerechtvaardigd werden door de prestaties van de onderneming.

Ellison zou een te hoge beloning ontvangen, terwijl Oracle het moeilijk heeft de concurrentie het hoofd te bieden. Onder meer de Nederlandse pensioenbelegger PGGM heeft moeite met de hoge lonen bij het bedrijf.

Ellison heeft een geschat vermogen van circa 46 miljard dollar, waarmee hij de op zes na rijkste mens ter wereld is.