De Europese beurzen zijn woensdag met winst gesloten.

Daarmee toonden de graadmeters enig herstel na de verliesbeurten van de voorgaande twee dagen. In Amsterdam ging TNT Express echter hard onderuit na een winstwaarschuwing.

De Amsterdamse AEX-index eindigde 0,6 procent in de plus op 421,42 punten.

De beurzen in Londen en Frankfurt kregen er 0,5 en 0,7 procent bij, terwijl de hoofdgraadmeter in Parijs 1,3 procent steeg.

De Amsterdamse MidKap viel uit de toon, de index voor middelgrote bedrijven zakte 0,2 procent tot 603,98 punten.

TNT Express

TNT Express was de grote verliezer aan het Damrak. Het koeriersbedrijf verloor bijna 10 procent van zijn beurswaarde, nadat het eerder op de dag zijn doel voor de winstmarge van volgend jaar had losgelaten. De Europese markt is slechter dan verwacht, terwijl TNT kampt met stevige concurrentie.

Het koersverlies van TNT raakte ook PostNL, dat nog altijd een groot belang heeft in het voormalige zusterbedrijf. PostNL stond met een min van 1,9 procent in de onderste regionen van de MidKap.

Philips voerde de AEX opnieuw aan, met een plus van 3,1 procent. Dinsdag won het technologiebedrijf al 3,5 procent, na de aankondiging dat het concern in twee delen wordt gesplitst.

Air France-KLM

In de MidKap won Air France-KLM 1,1 procent. De Franse vakbonden zetten de hakken in het zand om de oprichting van een Europese prijsvechter onder de merknaam Transavia van tafel te krijgen.

De staking die vorige week begon, wordt verlengd tot en met 30 september. Air France blijft op zijn beurt bij het voorstel om het plan voor Transavia uit te stellen.

In Zürich verloor Adecco 1 procent. Volgens 's werelds grootste uitzendconcern zijn de uitzendmarkten in september minder sterk gegroeid dan het gebruikelijke seizoenspatroon.

Concurrent Randstad zakte in Amsterdam 1,4 procent. In de MidKap werd uitzender USG People ook 1,4 procent minder waard.

Euro

De euro was woensdag aan het einde van de middag 1,2790 dollar waard, tegen 1,2860 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie zakte 0,2 procent naar 91,41 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 96 dollar per vat.

Bekijk de beurskoersen op Belegger.nl