SBM Offshore heeft een claim bij zijn verzekeraars neergelegd met een omvang van 1,3 miljard dollar (1 miljard euro). De claim heeft betrekking op het Noorse probleemproject Yme, dat SBM Offshore bouwde voor het Canadese Talisman Energy.

Dat bevestigde een woordvoerder van het concern dinsdag naar aanleiding van berichtgeving op onder meer de website van The Insurance Insider.

Met het geld wil SBM Offshore onder meer de mislukte bouwwerkzaamheden dekken. Een woordvoerster van SBM Offshore noemde de details van de claim verder vertrouwelijk en gaf aan dat het proces nog in een vroeg stadium is. ''De claim is begin september bij de herverzekeraars ingediend.''

De zegsvrouw gaf aan dat een eventuele uitkering gedeeld zal worden met Talisman.

Schikking

SBM trof in maart 2013 een schikking met Talisman inzake het hoofdpijndossier. Daarbij werd afgesproken dat Yme zou worden ontmanteld en alle bestaande contracten en arbitrage worden stopgezet. SBM betaalde Talisman 470 miljoen dollar om bij te dragen in de kosten van de ontmanteling van de productie-eenheid van Yme.

Eerder schreef de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie al honderden miljoenen dollars af op het Yme-project.

Verrassing

De claim komt als een volstrekte verrassing volgens analist Dirk Verbiesen van KBC.

''Het was een vrij dramatisch project, los van de bouwkosten was er natuurlijk ook een schikking. Dit zou een welkome compensatie zijn'', zo voegde hij toe.

SBM Offshore claimt in totaal 1,3 miljard dollar, dat bij een eventuele uitkering gedeeld zal worden met Talisman Energy. Verbiesen, met een buy-advies op SBM, rekende voor dat er dan een eenmalig effect zou zijn van 2,40 euro per aandeel voor SBM Offshore. ''Dat is een substantieel bedrag en een mooie en welkome meevaller.''

Claimtraject

Verbiesen kon niet inschatten hoe lang het claimtraject zal duren en in hoeverre SBM Offshore kans loopt om het geclaimde bedrag binnen te halen. ''Daar heb ik geen beeld van'', zo gaf hij aan.

SBM Offshore noteerde dinsdag, na eerder op verlies te hebben gestaan, omstreeks 14.45 uur een plus van 1,3 procent op 11,07 euro.