Air France-KLM is misschien genoodzaakt om de geplande uitbreiding van Transavia te schrappen omdat een oplossing voor de staking van piloten van het Franse luchtvaartbedrijf uitblijft. 

Dat zei bestuursvoorzitter Alexandre de Juniac dinsdag.

De piloten van Air France staken al ruim een week en het einde is nog niet in zicht. ,,Indien een akkoord uitblijft, zullen we met pijn in ons hart moeten besluiten om het Transaviaproject te schrappen'', zei de topman tegen een Franse radiozender.

Een voorstel van Air France-KLM om het project op te schorten tot in ieder geval het eind van dit jaar werd maandag door de stakers afgewezen.

De pilotenstaking, die aanvankelijk tot 22 september duurde maar werd verlengd met minstens 4 dagen, bezorgt de luchtvaartcombinatie een operationeel verlies van 20 miljoen euro per dag.

Concurreren

Transavia Europe zou snel opgetuigd worden om beter te kunnen concurreren met prijsvechters als Ryanair en easyJet. Dat moest gebeuren vanaf nieuwe bases buiten Nederland en Frankrijk.

Tegelijkertijd zouden verliesgevende activiteiten, zoals de binnenlandse en Europese vluchten van Air France, verder gesaneerd worden. De piloten verzetten zich hiertegen omdat zij vrezen dat dit ten koste zal gaan van werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden.

Als Transavia Europe er niet komt, staat daar wat Air France-KLM betreft wel een stevigere uitbreiding tegenover van de Franse tak van de prijsvechter dan tot dusver was gepland.

Bij eerdere afspraken met de vakbonden is een limiet gesteld aan de groei van Transavia Frankrijk, maar die zou dan komen te vervallen.

De Franse regering zou goed met die oplossing kunnen leven, liet staatssecretaris Alain Vidalies dinsdag weten. Hij riep de piloten opnieuw op om weer aan het werk te gaan, en waarschuwde daarbij dat Air France-KLM ,,een kwetsbaar bedrijf blijft''.

'Hollandse Transavia-formule naar Europa' | Nederlander wordt topman Transavia Europe | 'Staken kan carrière negatief beïnvloeden'