Philips wordt in tweeën gesplitst. De lichtdivisie wordt verzelfstandigd en de onderdelen Healthcare en Consumer Lifestyle worden samengevoegd en zullen de kern vormen van het 'nieuwe' Philips.

Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. Beide bedrijven blijven het merk Philips gebruiken.

De onderdelen die worden samengevoegd hadden vorig jaar een omzet van 15 miljard euro, de inkomsten bij de lichtdivisie bedroegen 7 miljard euro.

Daarmee hebben ze volgens Philips voldoende schaalgrootte om te profiteren van het erfgoed van "meer dan honderdtwintig jaar innovatie".

Lichtdivisie

Philips zet de lichtdivisie apart en overweegt meerdere opties voor "alternatieve eigendomsstructuren met directe toegang tot de kapitaalmarkten". Meer informatie over de precieze invulling daarvan volgt volgend jaar.

Volgens het bedrijf kan de lichtdivisie zelfstandig beter inspelen op de veranderende lichtindistrie, waarin de focus verandert van individuele producten naar systemen en diensten. Van Houten zegt te verwachten dat dit proces twaalf tot achttien maanden gaat duren.

De herstructurering zorgt voor een eenmalige kostenpost van 50 miljoen euro, maar zorgt volgens Philips ook voor een kostenbesparing van 100 miljoen euro in 2015 en 200 miljoen euro het jaar daarop. 

De doelstelling van het lopende kostenbesparingsprogramma wordt opgeschroefd van 1,5 naar 1,8 miljard euro.

Impact

"We onderkennen de impact van de beslissing. Het is echter tijd om de volgende strategische stap te nemen", aldus Frans van Houten, bestuursvoorzitter van Philips. "We moeten het ijzer smeden als het heet is."

De topman zegt in Londen dat de splitsing voor veel mensen wellicht een verrassing is, maar dat het bedrijf hier al lang mee bezig is. "We moeten focus creëren."

Van Houten wil dat beide bedrijven marktleiders in hun sector worden. Hij is van mening dat zowel klanten, werknemers als aandeelhouders er door de splitsing op vooruitgaan.

"Beide bedrijven zullen in staat zijn de benodigde investeringen te doen om groei en winst te vergroten." Tevens verwacht de bestuursvoorzitter sneller te kunnen handelen door de splitsing van het bedrijf.

De consument zal weinig van de splitsing merken, zegt Van Houten. ''Philips blijft grotendeels hetzelfde doen. Het verschil is dat het bedrijf anders wordt ingericht'', aldus de topman.

Werknemers

Volgens FNV Bondgenoten zal de mededeling van Philips nauwelijks te bevatten zijn voor de werknemers. "Sinds de oprichting van Philips in 1891 staat Philips gelijk aan licht en maakt het onderdeel uit van het DNA van het concern. Lighting is wereldwijd nog steeds de grootste divisie van Philips."

"Dat Philips nu de navelstreng met licht doorknipt zal, ongeacht de beweegredenen, met name bij werknemers van Philips Lighting voelen als verraad", aldus Ron van Baden.

Onzekerheid

Volgens de vakbond zal het opsplitsen van het Philips leiden tot een periode van lange onduidelijkheid en onzekerheid bij Philips. Niet uitgesloten is dat dit ook met grote organisatiewijzigingen en mogelijk gedwongen ontslagen gepaard gaat", aldus Van Baden.

CNV-bestuurder Arjan Huizinga verwacht dat de komende maanden de mist langzaam zal optrekken. "Alle zekerheden die werknemers bij Philips dachten te hebben, zijn vanmorgen omgebogen in onzekerheden."

"Slechts een handjevol mensen was van dit plan op de hoogte, dus iedereen binnen Philips vraagt zich nu af welke impact dit ingrijpende besluit zal hebben."

Uit de lucht

De opsplitsing is ''groot nieuws'' en komt ''volledig uit de lucht vallen'', reageert analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen dinsdag.

Versteeg denkt dat het bericht positief zal worden ontvangen op de financiële markten. ''Philips zet zich hiermee duidelijker neer voor de toekomst. Ze staan voor grote veranderingen en kunnen de activiteiten nu de aandacht geven die ze verdienen.''

Versteeg denkt overigens ook dat er in de markt geen grote koper is voor de lichtactiviteiten.

Wat negatief zou kunnen worden geïnterpreteerd is de waarschuwing van het concern dat het tweede halfjaar waarschijnlijk wat slechter gaat worden dan dezelfde periode een jaar geleden. ''Maar dat valt volledig weg door de splitsing'', aldus de marktkenner.

Positief effect

Het lopende besparingsprogramma, minder zware negatieve wisselkoerseffecten dan in de eerste helft van dit jaar en enige verbetering van de lichtmarkten in Europa en de VS hebben naar verwachting een positief effect op de resultaten in de tweede jaarhelft.

Daar staan echter aanvullende kosten voor een fabriek in de VS, voorzieningen voor juridische zaken en zwakte in verscheidene markten tegenover. Derhalve verwacht Philips dat het bedrijfsresultaat in de tweede helft wat lager uit zal vallen dan een jaar eerder.

Bekijk de beurskoers van Philips op Belegger.nl