De aandelenmarkten in Europa moesten dinsdag een flinke veer laten na tegenvallende cijfers over de recente economische ontwikkelingen in de eurozone.

In Amsterdam hield met name Philips, dat een opsplitsing van zijn activiteiten aankondigde, de schade voor de AEX relatief beperkt.

De hoofdfondsenindex op het Damrak eindigde met een verlies van 0,8 procent op 418,83 punten. De MidKap verloor 1,1 procent en kwam uit op 605,21 punten.

De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs sloten tussen de 1,4 en 1,9 procent in het rood.

De bedrijvigheid in de industrie en dienstensector in het eurogebied is in september weer gegroeid, maar minder sterk dan in de voorgaande maand, zo bleek uit cijfers van onderzoeksbureau Markit. In China trok de groei van de industrie deze maand wel iets aan, in de Verenigde Staten bleef die stabiel.

Philips

Philips verraste beleggers aangenaam door aan te kondigen dat zijn divisies op het gebied van medische apparatuur en consumentenproducten worden samengevoegd onder de naam HealthTech.

De verlichtingstak wordt verzelfstandigd. Dat moet een scherpere focus opleveren bij alle bedrijfsonderdelen. Het aandeel won 3,5 procent.

De verzelfstandiging volgt op een vergelijkbare stap van Siemens vorig jaar. De Duitse concurrent van Philips bracht in juli 2013 zijn lichtdivisie Osram in Frankfurt naar de beurs. Daar werd Osram overigens dinsdag ruim 3 procent minder waard. Beleggers vrezen dat door de strategische zet van Philips een sterkere concurrent ontstaat.

SBM Offshore

SBM Offshore steeg 1,1 procent nadat het laten weten een claim van 1,3 miljard euro te hebben neergelegd bij verzekeraars naar aanleiding van een mislukt project uit het verleden.

De toeleverancier aan de olie- en gasindustrie trof vorig jaar een schikking over de kwestie met opdrachtgever Talisman, die meedeelt in een eventuele uitkering.

De euro was 1,2860 dollar waard, tegen 1,2828 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie steeg 1 procent tot 91,78 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper en bracht per vat van 159 liter 96,86 dollar op.