Heineken is niet ingegaan op een overnamebod van bierbrouwer SABMiller.

Dat meldt het Nederlandse bedrijf zondagavond.

Persbureau Bloomberg meldde zondag eerder op basis van ingewijden dat Heineken was benaderd door het van oorsprong Zuid-Afrikaanse SABMiller.

Heineken heeft overleg gepleegd met de meerderheidsaandeelhouders en SABMiller op de hoogte gesteld van de beslissing. De Nederlandse onderneming wil ''het erfgoed en de identiteit van Heineken als zelfstandige onderneming'' behouden.

"De familie en het management van Heineken hebben er vertrouwen in dat het bedrijf nog verder kan groeien en in waarde zal stijgen", klinkt het in een persverklaring. 

Heineken laat verder weten geen nadere informatie over de berichtgeving te willen geven.

SABMiller 

SABMiller, het moederbedrijf van biermerk Grolsch, zou de familie Heineken een aanzienlijk belang hebben geboden in het nieuw te vormen bedrijf.

Het Zuid-Afrikaanse concern zou zich met het bod willen beschermen tegen interesse van Anheuser-Busch InBev, bekend van onder meer Budweiser, Corona en Stella Artois.

Het Belgische Anheuser-Busch Inbev is het grootste bierbedrijf ter wereld, gevolgd door SABMiller. Heineken is de mondiale nummer drie. 

SABMiller beraadt zich volgens ingewijden nu op een volgende stap, waarbij het nog niet zeker is of er een nieuw bod zal worden gedaan.

Overzichtelijk

Beursanalist Tom Muller van zakenbank Theodoor Gilissen vindt dat de  familie Heineken geen reden heeft om het bierbedrijf te verkopen. Dat het bod van SABMiller werd afgeslagen wekt dan ook geen verbazing. 

''De familie kan als meerderheidsaandeelhouder beslissen: ja of nee. Wat dat betreft is het overzichtelijk'', aldus Muller.

''Zij willen niet verkopen en dat kan ik me heel goed voorstellen. Heineken is een mooi bedrijf, dat sterk genoeg is om wereldwijd de concurrentie aan te gaan. Bedrijfsmatig lopen de zaken goed en is er geen dwingende reden om te verkopen, waarom zou je het bedrijf dan wegdoen? De familie heeft al veel geld, nu hebben ze ook nog een mooi bedrijf.''

Het aandeel Heineken sloot vrijdag op 59,43 euro. Daarmee werd het aandeel dit jaar al 21,5 procent meer waard.

'Heineken wil al 150 jaar vooroplopen'