De aandelenbeurzen in New York noteerden vrijdag allemaal een min. Gunstige berichten over de Amerikaanse economie voorbeurs maakten weinig enthousiasme los onder beleggers. 

Ze wakkerden eerder de vrees aan voor een spoedige verhoging van de rente in de VS.

De Dow-Jonesindex stond tussentijds 0,5 procent lager op 16.958 punten. De S&P 500 daalde 0,7 procent tot 1983 punten en de Nasdaq moest 0,6 procent terug tot 4563 punten.

Voor opening van de handel bleek dat de winkelverkopen in de VS in augustus met 0,6 procent zijn toegenomen op maandbasis. Dat is de sterkste stijging in 4 maanden. Daarnaast bleek uit een eerste raming dat het consumentenvertrouwen in de VS deze maand onverwacht sterk is gestegen.

Fed

De gunstige economische berichten kunnen de Fed ertoe aanzetten de rente in de VS eerder te verhogen dan tot dusver werd verwacht, wat negatief kan uitpakken voor de aandelenmarkten. De beleidsmakers van de Fed komen volgende week bijeen en geven dan mogelijk meer duidelijkheid over het toekomstige rentebeleid.

Het aandeel Yahoo dikte 3 procent aan. Het bedrijf heeft een groot aandeel in het Chinese internetwinkelbedrijf Alibaba, dat naar verwachting volgende week naar de beurs gaat in New York. Yahoo zal behoorlijk profiteren als de beursgang een feit is en ook Yahoo aandelen van Alibaba in de markt zal zetten. De beursgang van Alibaba wordt mogelijk de grootste ooit.

Hertz

Hertz werd in de ochtendhandel 0,8 procent meer waard. De activistische belegger Carl Icahn, die 8,7 procent van het bedrijf bezit, krijgt drie zetels in het bestuur van Hertz.

Internetdienstverlener Conversant mocht bijna een derde aan beurswaarde bijschrijven. Het bedrijf dat reclamediensten verzorgt op het internet wordt voor 2,3 miljard dollar overgenomen door Alliance Data Systems.

De euro was 1,2971 dollar waard, tegen 1,2955 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op vrijdag. De prijs van Brentolie zakte met 0,5 procent tot 97,55 dollar per vat. Ruwe Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder en kostte 92,88 dollar per vat.

Bekijk hier de Dow Jones-koersen