De Nederlandse bedrijven ING, Unilever, Air France-KLM en AkzoNobel zijn donderdag door Dow Jones uitgeroepen tot 'het duurzaamste bedrijf in hun branche'.

Het beursbedrijf doet elk jaar onderzoek naar de meest duurzame bedrijven wereldwijd.

ING wordt geroemd voor zijn betrokkenheid bij de samenleving en het milieuvriendelijke beleid. Volgens Dow Jones investeert de bank niet meer in de kolenindustrie en is ING sinds de financiële crisis een stuk transparanter geworden.

Unilever heeft zich dit jaar ingezet voor duurzamere verpakkingen en gezondere producten, stelt de index. Het Nederlandse bedrijf verlaagt de gemiddelde ecologische voetafdruk en ondersteunt lokale economieën en mensenrechten.

Biobrandstof

Air France-KLM verdient de eerste plaats binnen de transportsector vooral vanwege de investeringen in biobrandstof. Ook zou het bedrijf met zijn 'innovatieve programma's' het beste inspelen op feedback van klanten.

Verf- en chemiebedrijf AkzoNobel voert volgens de index een duurzaam beleid in goede samenspraak met zijn aandeelhouders. Vorig jaar had bijna een kwart van de producten van AkzoNobel een duurzaam label.

Het is de vijftiende keer dat Dow Jones de lijst met de duurzaamste bedrijven samenstelt. De index baseert zich alleen op data die de bedrijven zelf hebben aangeleverd.

Alleen grote bedrijven worden in de index opgenomen. Drie jaar geleden bleek uit een enquête dat in 2011 minder dan de helft van de duurzaamheidsexperts de index groot vertrouwen toezegden.