Ana Patricia Botín volgt haar overleden vader op als voorzitter van Banco Santander. De Spaanse bank maakte woensdag bekend dat de verkiezing unaniem was.

Eerder op de dag maakte een zegsman van de bank bekend dat Emilio Botín op 79-jarige leeftijd is overleden aan een hartaanval.

Met de benoeming van Ana Patricia komt een vierde Botín-generatie aan de macht bij Banco Santander, de bank die in 2007 betrokken was bij de overname van ABN Amro.

Ana Patricia, die tot nu toe de Britse tak van de bank overzag, wordt evenals de voorgangers uit haar familie voorzitter. De dagelijkse leiding is in handen van Javier Romano.

Familie Botín

De familie Botín bezit ongeveer 2 procent van de aandelen Banco Santander en is al sinds 1895 in de hoogste regionen van de bank te vinden. In dat jaar werd de overgrootvader van Emilio Botín aangesteld als algemeen directeur.

Emilio wist de bank uit te bouwen, veelal door overnames, van de nummer 6 in Spanje tot de op een na grootste in Europa. Banco Santander beheert een vermogen van 1,2 biljoen euro, een bedrag dat gelijkstaat met de omvang van de Spaanse economie.