Het Zweedse witgoedbedrijf Electrolux koopt voor 3,3 miljard dollar (ruim 2,5 miljard euro) in contanten de divisie voor huishoudelijke apparaten van het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE). 

Dat maakte GE maandag bekend.

Als onderdeel van de transactie zal Electrolux gebruik mogen blijven maken van de merknaam GE. De overname van GE Appliances wordt naar verwachting volgend jaar afgerond. Electrolux is moederbedrijf van merken als AEG, Zanussi en Frigidaire.

Volgens Electrolux-topman Keith McLoughlin gaat het om de grootste overname ooit voor zijn bedrijf. Door de aankoop versterkt Electrolux zijn positie op de Noord-Amerikaanse markt voor huishoudelijke apparaten.

Daar is het Zweedse bedrijf in een concurrentiestrijd verwikkeld met zijn Amerikaanse rivaal Whirlpool, dat eerder dit jaar het Italiaanse Indesit overnam.

Kostenbesparingen 

''GE Appliances is een sterk bedrijf en wij zijn trots op de rol die het heeft gespeeld in de geschiedenis van GE'', aldus GE-topman Jeff Immelt in een toelichting op de verkoop.

Vorige maand werd al gemeld dat GE en Electrolux in onderhandeling waren over een verkoop. GE Appliances draaide vorig jaar een omzet van 5,7 miljard dollar met een bedrijfsresultaat van 390 miljoen dollar. Naar verwachting zal de overname leiden tot jaarlijkse kostenbesparingen van circa 300 miljoen dollar.