De Europese aandelenhandel wordt de komende week vooral bepaald door de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. 

De vraag is of de centrale bank met aanvullende maatregelen komt om de kwakkelende economie in de eurozone een steuntje in de rug te geven.

Vooral de lage inflatie baart de centrale bankiers al een tijdlang zorgen. Begin juni werd besloten de toch al historisch lage rente verder te verlagen. Ook moeten banken sindsdien betalen om overtollige middelen bij de ECB onder te brengen, terwijl ze daar onder normale omstandigheden een vergoeding voor krijgen.

Sinds de aankondiging van die ingrijpende maatregelen, zijn de zorgen over de economische ontwikkeling in het eurogebied alleen maar toegenomen. Zo is de inflatie verder gedaald en is de economie van bijvoorbeeld Duitsland, al enkele jaren de groeimotor van de eurozone, stilgevallen.

Kredieten

De centrale bank kondigde in juni ook aan 400 miljard euro aan goedkope kredieten beschikbaar te stellen voor banken. Dat programma, bedoeld om de kredietverlening een impuls te geven, begint in september.

Veel economen verwachten dat de ECB de effecten daarvan wil afwachten. Pas als dat duidelijk is, kunnen er mogelijk extra maatregelen overwogen worden.

Arbeidsmarkt

De ECB-besluiten zijn niet de enige factor van betekenis voor de aandelenmarkten komende week. Vrijdag brengt de Amerkaanse overheid de jongste cijfers over de arbeidsmarkt naar buiten. Economen verwachten dat de werkgelegenheid verder is gegroeid en dat de werkloosheid licht is afgenomen.

Eerder in de week komen al cijfers naar buiten over onder meer de Amerikaanse bouw, industrie en autoverkoop, de Duitse economische groei en de winkelverkopen in de eurozone. In Nederland publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de inflatiecijfers over augustus.

De handelsweek zal waarschijnlijk overigens rustig beginnen. De beurzen op Wall Street blijven maandag dicht vanwege Labour Day.

Franse premier wil dat ECB meer doet