Een experimenteel medicijn tegen hartfalen, ontwikkeld door de Zwitserse geneesmiddelenfabrikant Novartis, heeft vergeleken met een standaardbehandeling 20 procent meer mensen in leven gehouden.

Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerd onderzoek in het gerenommeerde tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 8.442 patiënten. De uitkomst van het onderzoek kan mogelijk verandering brengen in de behandeling van de ziekte. Nu wordt hartfalen standaard behandeld met het medicijn Enalapril.

Hartfalen is een aandoening waarbij het hart niet genoeg bloed door het lichaam kan pompen. Meestal is het chronisch. Volgens David Epstein, hoofd van de farmaceutische divisie van Novartis, krijgt één op de vijf mensen in zijn leven te maken met hartfalen. De helft van hen blijft niet langer dan vijf jaar in leven.

Kosten

''In een tijdperk dat de wereld zo gericht is op de kosten van de gezondheidszorg en wanneer je ziet dat een medicijn het aantal ziekenhuisopnames zo drastisch reduceert, dan helpt dit medijn niet alleen mensen langer te leven en zich beter te voelen, maar het kan ook een bijdrage leveren aan het verlagen van de kosten van de zorg'', aldus Epstein.

Novartis heeft al tijden last van concurrentie van goedkopere varianten van zijn eigen succesvolle medicijnen. Het bloeddrukmiddel Diovan was een van de bestverkopende medicijnen van het concern, totdat in 2012 het patent daarop verliep.

Miljarden

Daarom werkt het bedrijf, naar omzet het grootste farmaceutische concern ter wereld, aan de ontwikkeling van nieuwe hartmedicijnen. Volgens analisten kan het nieuwe middel tegen hartfalen miljarden extra in het laatje brengen bij de onderneming.

Novartis maakte vorige maand een omzet bekend over het tweede kwartaal van 14,6 miljard dollar (10,8 miljard euro), 2 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De nettowinst steeg met 3 procent tot 2,6 miljard dollar.