De Europese Commissie heeft de verkoop van KPN-dochter E-Plus aan Telefonica Deutschland onvoorwaardelijk goedgekeurd.

Dat meldt KPN vrijdag. De laatste maatregel die Telefónica moest doorvoeren om E-Plus te mogen overnemen, is voltooid. 

De verkoop moet nog in het derde kwartaal worden afgerond. Brussel had de transactie begin vorige maand al voorlopig goedgekeurd, maar stelde toen wel de voorwaarde dat Telefónica capaciteit moest verkopen en bestaande contracten met andere aanbieders moest verlengen.

Zo moest worden voorkomen dat er te weinig concurrenten zouden overblijven. Dat is nu naar tevredenheid van de commissie gebeurd. 

Grootste

Door de fusie tussen O2, een telg van het Spaanse Telefónica, en E-Plus ontstaat een van de grootste spelers op de Duitse telecommarkt.

KPN-bestuurder Thorsten Dirks wordt na de fusie de nieuwe topman van Telefónica in Duitsland. Hij stapt dan op bij KPN. Dirks is al zeven jaar de topman van E-Plus en zit sinds 2011 in het bestuur van KPN.

Dividend

KPN krijgt bij afronding van de transactie 5 miljard euro in contanten voor E-Plus. Daarnaast verwerft het Nederlandse bedrijf een belang van 20,5 procent in Telefónica Deutschland.

Het grootste deel van het geld wordt gebruikt om de balans van KPN te versterken. Daarnaast wil het bedrijf weer dividend gaan uitkeren aan aandeelhouders.

Profiel KPN | De overname van KPN: wat ging er vooraf