De sigarettendeal tussen Reynolds en Lorillard is nog verre van beklonken. Amerikaanse toezichthouders onderzoeken of de overname van Lorillard voor 27,4 miljard dollar (20,1 miljard euro) wel volgens het boekje is.

De Federal Trade Commission heeft vrijdag om aanvullende informatie over de miljardendeal gevraagd.

Welke informatie de FTC precies wil, is niet bekendgemaakt. Vermoed wordt dat de waakhond betwijfelt of er, zodra de deal is afgerond, wel genoeg concurrentie op de Amerikaanse sigarettenmarkt overblijft.

Het sigarettenconcern dat ontstaat als Reynolds en Lorillard fuseren zou het op een na grootste in de Verenigde Staten worden. Geschat wordt dat de nieuwe gigant een jaaromzet van meer dan elf miljard euro gaat draaien, op een Amerikaans marktaandeel van 34 procent. Alleen Altria, eigenaar van Marlboro-maker Philip Morris, is groter.

Sprong

Daarnaast zou het Britse Imperial Tobacco een grote sprong voorwaarts gaan maken. Om de toezichthouders op voorhand tegemoet te komen, stoten Reynolds en Lorillard een aantal merken af. Imperial veegt die merken, waaronder Kool en Salem, op voor 7,1 miljard dollar. De Britten, die onder meer Davidoff en Gauloises maken, zouden daarmee in een klap drie keer zo groot worden in de VS.

Wanneer de waakhond een oordeel velt over de deal, is niet bekendgemaakt. Meestal duurt een dergelijk onderzoek ongeveer 170 dagen. De partijen wilden de verkoop eigenlijk in de eerste helft van vorig jaar afronden. Reynolds maakt onder meer Pall Mall- en Camel-sigaretten. Lorillard is onder meer bekend van de merken Kent en Newport.