De effectenbeurzen in New York zijn vrijdag op de laatste handelsdag van augustus met winsten geëindigd. Beleggers op Wall Street waren optimistisch, ondanks de aanhoudende onrust in Oekraïne en wisselend macro-economisch nieuws. 

Maandag zijn de beurzen in de Verenigde Staten vanwege Labor Day gesloten.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 17.098,38 punten. De S&P 500 klom 0,3 procent tot 2003,36 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,5 procent tot 4580,27 punten.

Voorbeurs werd bekend dat de consumentenbestedingen in de VS in juli onverwacht zijn afgenomen ten opzichte van de voorgaande maand. Het is de eerste daling sinds januari.

Wel werd bekend dat het consumentenvertrouwen in de VS in augustus iets hoger uitkwam dan verwacht en is toegenomen ten opzichte van juli. Ook bleek dat de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Chicago in augustus veel sterker is gegroeid dan een maand eerder. In juli was juist nog sprake van een flinke afzwakking van de groei.

JPMorgan Chase

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase kampt met de gevolgen van een digitale kraak. Hackers hebben maandenlang ongestoord grote hoeveelheden data, waaronder rekeninggegevens van klanten, kunnen aftappen bij de bank. Behalve JPMorgan Chase zouden nog vier andere banken doelwit zijn geweest van zo'n aanval. Het aandeel JPMorgan Chase won desondanks 0,5 procent.

De fabrikant van elektrische auto's Tesla Motors (plus 2,2 procent) bereikte bijna een nieuw recordniveau. Het bedrijf heeft met een grote Chinese mobiele aanbieder een overeenkomst getekend voor de bouw van meer dan 400 oplaadpunten voor zijn elektrische auto's door heel China.

NXP Semiconductors

Het aandeel van de in New York genoteerde Nederlandse chipfabrikant NXP Semiconductors klom 2,3 procent dankzij het bericht dat het bedrijf vermoedelijk chips gaat leveren voor de nieuwe iPhones van Apple. Het bedrijf heeft een beursnotering aan de Nasdaq.

De euro was 1,3139 dollar waard, tegen 1,3154 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,3 procent tot 95,88 dollar per vat. Een vat Brentolie kostte 0,7 procent meer op 103,13 dollar.

Bekijk de actuele beurskoersen van Dow Jones- en Nasdaq-bedrijven