Malaysia Airlines is van plan om zesduizend werknemers te ontslaan, ongeveer 30 procent van het huidige personeel. 

Dit meldt het Maleisische staatsfonds Khazanah Nasional, grootaandeelhouder van Malaysia, vrijdag. In totaal werken er twintigduizend werknemers bij de luchtvaartmaatschappij. 

Khazanah Nasional neemt ook de overige aandelen van het concern over. Het fonds had al een belang van 69 procent. 

De ontslagen zijn onderdeel van het herstelplan na de vliegrampen waar het bedrijf mee te maken heeft gehad. De kosten voor de reorganisatie worden geschat op 6 miljard Maleisische ringgit (1,4 miljard euro). 

Op verzoek van Khazanah Nasional ging de handel in het aandeel van de luchtvaartmaatschappij vrijdag al niet van start. 

Omzet

Sinds de mysterieuze verdwijning van één van hun toestellen en de ramp met vlucht MH17 heeft Malaysia Airlines het moeilijk.

Donderdag werd bekend dat Malaysia Airlines grote financiële klappen voorziet in de tweede helft van het jaar, als gevolg van de twee rampen die binnen een half jaar plaatsvonden.

In het tweede kwartaal, dat eind juni afliep, zag het bedrijf de omzet met 5 procent terugzakken tot 3,6 miljard ringgit (862 miljoen euro). Het nettoverlies liep op naar 307 miljoen ringgit, van 176 miljoen ringgit een jaar eerder. Het is het zesde kwartaal op rij met rode cijfers.

Concurrentie

Ook voor de twee vliegrampen ging het al slecht met Malaysia Airlines. Het bedrijf leed onder de zware concurrentie en hoge brandstofprijzen en stapelde verlies op verlies.

Khazanah kondigde eerder deze maand een bod aan op de aandelen in Malaysia Airlines die het nog niet bezit. Door het bedrijf van de beurs te halen, wil de investeringsmaatschappij het in rustiger vaarwater brengen, zodat het alle klappen te boven kan komen. 

Doel van de ingrijpende bezuinigingsoperatie is om Malaysia Airlines binnen drie jaar tot vijf jaar weer als winstgevende onderneming naar de beurs te brengen.

Regionale speler

Om dat te bewerkstelligen moet Malaysia Airlines meer een regionale speler worden met structureel lagere kosten. Voor verbindingen met andere delen van de wereld zal de luchtvaartmaatschappij sterker gaan leunen op samenwerking binnen de Oneworld-alliantie, en met andere partners waaronder Air France-KLM.
 
Khazanah heeft in totaal 6 miljard ringgit (1,4 miljard euro) uitgetrokken om Malaysia Airlines van de beurs te halen en weer op de rails te krijgen. Ruim een kwart daarvan is begroot als reorganisatiekosten. Daarvan worden onder meer ontslagvergoedingen en omscholingskosten betaald voor werknemers die hun baan verliezen.
 
Topman Ahmad Jauhari Yahya mag voorlopig nog aanblijven. Het komende jaar wordt een opvolger gezocht die het per 1 juli 2015 van hem moet overnemen.

De luchtvaartmaatschappij geeft vrijdag om 15.00 uur (lokale tijd) een persconferentie.

Dossier Vliegramp MH17 | Dossier Vermist vliegtuig

'Malaysia Airlines helemaal opdoeken is geldvernietiging''Malaysia Airlines belangrijk voor nationale trots'