Drie grote Chinese bedrijven zijn van plan de concurrentie aan te gaan met webwinkelconcern Alibaba. 

Vastgoedontwikkelaar Wanda en internetbedrijven Baidu en Tencent trekken samen vijf miljard yuan (616 miljoen euro) uit als startkapitaal voor het bedrijf dat zowel online als offline spullen moet gaan verkopen. Dat hebben de bedrijven vrijdag bekendgemaakt.

Het nieuwe bedrijf, waarvan de naam later bekend wordt gemaakt, krijgt verkooppunten in de 107 winkelcentra van Wanda en ook in hotels en resorts. Het nieuwe webwinkelbedrijf moet verder een onlinebetaaldienst ontwikkelen, in navolging van Alibaba's Yu'ebao.

Topman Dong Ce van Wanda verwacht dat er dit jaar veertig miljoen klanten zich inschrijven. Volgend jaar moeten dat er honderd miljoen worden.

279 miljoen

Alibaba had eind vorig kwartaal 279 miljoen gebruikers. Het bedrijf heeft daarmee nu tachtig procent van de online markt in China in handen. Het bedrijf, dat eind volgend maand waarschijnlijk zijn beursdebuut maakt op de Amerikaanse beurs, maakte donderdag bekend in het tweede kwartaal bijna vijftig procent meer omzet te hebben geboekt.

Zeventig procent van de aandelen van het nieuwe bedrijf komt in handen van het vastgoedbedrijf Wanda. De overige dertig procent is verdeeld tussen Baidu, het Chinese Google, en Tencent, ontwikkelaar van spelletjes en chatprogramma WeChat.