Germanwings, de budgetdochter van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, heeft vrijdagochtend het merendeel van zijn vluchten moeten annuleren als gevolg van een staking door piloten. 

Zo'n vijftienduizend reizigers zijn daarvan de dupe, aldus een woordvoerder.

In totaal kunnen 116 van de 164 geplande vluchten niet doorgaan. Het gaat daarbij vooral om routes binnen Duitsland. De stakende piloten verzetten zich tegen kostenbesparingen die het moederbedrijf over de hele linie wil doorvoeren.
 
Ook bij Lufthansa zelf dreigen acties tegen de bezuinigingsplannen. Een deel van de piloten legt mogelijk al komend weekeinde het werk neer, aldus vertegenwoordigers van de vakbond Vereinigung Cockpit.
 
Lufthansa zag zich vorige maand genoodzaakt de winstverwachting voor dit jaar te verlagen. Dat had te maken met tegenvallende marktomstandigheden, maar ook met het verzet van het personeel tegen de herstructureringsplannen die volgens het bedrijf nodig zijn om de winstgevendheid te herstellen.

Winstwaarschuwing

Concurrent Air France-KLM gaf in juli eveneens een winstwaarschuwing. Daar worden volgende maand meer details bekendgemaakt over een nieuwe strategie voor de komende jaren.

Net als bij Lufthansa draait die met name om een versterking van de budgetactiviteiten. Ook de Franse vakbonden hebben al met stakingen gedreigd.